Rama intervistë për ANSA: Shqipëria ëndërron BE me çdo kusht. Evropa është një fe për ne!

99

“Unë nuk jam optimist apo pesimist, jam vetëm një realist. Unë e di, të gjithë e dinë se kjo nuk varet nga ne, por nga Bashkimi Evropian’, kështu u shpreh kryeministri Edi Rama, në një intervistë për ANSA, duke iu përgjigjur një pyetjeje në lidhje me vonesat e vazhdueshme në hapjen e negociatave të pranimit në BE të Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut dhe mbi pasojat e mundshme në Ballkan dhe BE në rast hezitimi të mëtejshëm.

Ne kemi bërë, për më shumë se dy vjet, gjithçka që është e nevojshme për fillimin formal të negociatave të pranimit. Por ata ende nuk e kanë mbajtur “premtimin” e tyre për shkak të problemeve të tyre të brendshme dhe sepse Bullgaria po bllokon Maqedoninë e Veriut.’– tha Rama.

Kështu, në mënyrë krejt të pashpjegueshme, Shqipërisë gjithashtu i duhet të presë që Bullgaria të heqë veton kundër Shkupit”, vijoi Rama.

Në çdo rast – shtoi Rama – mendoj se kjo përpjekje na ndihmon të kuptojmë se duhet të ecim përpara sa më shumë që të jetë e mundur, pa e mashtruar veten dhe pa hequr dorë kurrë nga ndjekja e ëndrrës së shumë brezave, ajo për të qenë pjesë përbërëse e Evropës, me çdo kusht”, shtoi Rama, duke kujtuar shprehjen e famshme “me çdo kusht”, e thënë nga Mario Draghi kur ai drejtonte BQE-në.

Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut, të cilat plotësuan të gjitha kriteret dhe kërkesat nga Brukseli, kryen reforma të vështira, por ngërçi vazhdon.

Dy vendet tona”, Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut, ‘janë bërë si personazhet në Pritje për Godos dhe BE -ja duket shumë si Samuel Beckett.‘- tha ai.

Italia ka qenë mbështetësi ynë besnik gjatë gjithë kohës. Fillimisht Renzi, pastaj Gentiloni, Conte dhe veçanërisht Di Maio nuk mund të angazhoheshin më shumë në konfirmimin se Shqipëria meriton hapjen e negociatave. Por BE -ja është shumë larg lëvizjes strategjike dhe shumë shpesh zgjedhjet elektorale në një vend apo në një tjetër janë më të rëndësishme sesa objektivat për të ardhmen e brezit të ardhshëm të Evropës“,- tha Rama.

Megjithatë, anëtarësimi në BE nuk ka alternativa. Iniciativa “Ballkani i Hapur”, i mbështetur nga Beogradi, Tirana dhe Shkupi, që rifilloi në fund të korrikut, sigurisht që nuk është. Nuk ka dhe nuk mund të ketë zëvendësim për integrimin evropian. Përkundrazi, nisma “Ballkani i Hapur” është një mjet i ri për të nxitur procesin e integrimit më shpejt, duke zbatuar katër liritë themelore të BE-së në rajonin tonë: Liria e lëvizjes për njerëzit, mallrat, shërbimet dhe kapitalin. Ky është një projekt për paqen dhe bashkëpunimin e qëndrueshëm”.

Vetëm jemi tregje të vogla, së bashku mund të jemi një treg i vetëm tërheqës ”, shtoi Rama.

Me bllokimin e procesit të integrimit në BE, Kina, Rusia, Turqia dhe disa vende arabe e zgjeruan ndikimin e tyre në Ballkan. A e shihni këtë më shumë si një rrezik apo si një mundësi? “Ky është më shumë një mit sesa një realitet për Shqipërinë dhe shqiptarët,” u përgjigj Rama. “Nuk ka asnjë ndikim të mundshëm që mund të ndryshojë përkatësinë tonë evropiane. Evropa është një fe për ne dhe përtej të gjitha kufizimeve dhe zhgënjimeve ne duam të jemi plotësisht pjesë e saj si një zgjedhje e profesionit tonë. Shqipëria që ishte gjithashtu një nga vendet e para në Evropë që mirëpriti afganët që iknin nga talebanët.

“Bëhet fjalë për ata që jemi dhe cilët duam të jenë fëmijët tanë,” tha Rama. “Historia dhe jeta na mësuan se ka një kohë për të dhënë dhe ka një kohë për të marrë. Shqipëria ishte i vetmi vend i Evropës ku kishte më shumë hebrenj pas Luftës së Dytë Botërore atëherë para saj. Shqipëria priti gjysmë milioni refugjatë lufte që iknin pastrimi etnik i Kosovës. Shqiptarët ishin afganët e 30 viteve më parë përballë brigjeve të Italisë. Ne ishim të strehuar dhe ndihmuam atëherë dhe sot falë Italisë dhe të tjerëve që e bënë atë për ne jeta jonë ka ndryshuar përgjithmonë.

Unë e di se nuk është një çështje e lehtë për t’u trajtuar dhe nuk ka një përgjigje të lehtë, por më lejoni ta them këtë. Deri para pak ditësh ne të gjithë atje si NATO ishim engjëjt mbrojtës të tyre. Nuk mund të jetë që ne tani të bëhemi hije për ta, duke u zbehur së bashku me idealet, vlerat, parimet dhe vetë premtimin e lirisë dhe demokracisë.

Nuk mund të ndodhë që ne, aleanca më e fortë ushtarake në tokë, të bëhemi një krijesë e pafuqishme, e pashpresë, e pakuptimtë, jo vetëm në sytë e popullit afgan, por në sytë e botës, të miliona qenieve njerëzore që dëshirojnë lirinë, luftojnë për drejtësinë, ëndrrën e shoqërive demokratike në shtëpi. Nuk mund të jetë, thjesht nuk mund të jetë që të gjithë ne këtu, bashkësia jonë e vendeve, nuk mund të japim shpresë, strehë, një jetë të re për të gjithë ata atje, komuniteti i njerëzve që na besuan, punuan për ne dhe luftuan për premtimin e së ardhmes që përfaqësuam.”/Përkthyer nga ANSA