Raport: Fëmijët në Niger kanë më shumë gjasa të vdesin para moshës pesë vjeçare

663

Një raport i ri i Save the Children tha se më shumë se 1.2 miliardë fëmijë në mbarë botën janë në rrezik të vdesin para se të arrijnë moshën pesë vjeçare. Indeksi i dytë vjetor i fëmijërisë tregon se pesë vendet ku fëmijët janë më në rrezik janë Niger, Mali, Republika e Afrikës Qendrore, Çadi dhe Sudani i Jugut.

Indeksi është pjesë e një raporti të Save the Children të quajtur “Shumë fytyra të përjashtimit”, e cila tregon se si “varfëria, konflikti dhe diskriminimi ndaj vajzave po vënë më shumë se 1.2 miliardë fëmijë – më shumë se gjysma e fëmijëve në mbarë botën – janë në rrezik për një kohë të hershme fund të fëmijërisë së tyre. ” “Fëmijët që jetojnë në varfëri përballen me një rrezik më të lartë vdekjeje para moshës pesë vjeçare, kequshqyerja që stunton rritjen e tyre, duke qenë jashtë shkollës, dhe duke u detyruar në punën e fëmijëve apo martesën e hershme,” tha ajo. 

Varfëria, puna e fëmijëve, mungesa e arsimimit
Raporti thotë se në vendet në zhvillim, një në pesë fëmijë jetojnë në varfëri të skajshme, mbi të gjitha në Afrikën Sub-Sahariane, ku jetojnë 52% e fëmijëve më të varfër në botë dhe në Azinë Jugore, ku jetojnë 36%. Në vendet me të ardhura të ulëta, një në tre fëmijë të moshës shkollore nuk shkojnë në shkollë, krahasuar me më pak se katër në 100 në vendet me të ardhura të larta. Raporti thotë se ekziston një korrelacion i fortë midis varfërisë dhe punës së fëmijëve, si dhe martesës së hershme dhe shtatzënisë së hershme. Në vendet më pak të zhvilluara, një në katër fëmijë detyrohen të punojnë, kryesisht në Afrikë dhe Azi, të cilat kanë 72 milionë e 62 milionë fëmijë në këtë gjendje, nga 152 milion në mbarë botën. 
Raporti thotë se një në pesë fëmijë në mbarë botën që vdesin para moshës pesë vjeçare vijnë nga vende të brishta ose të prekura nga konflikti. Për shembull, në vende të tilla si Siria apo Jemeni, fëmijët në moshën shumë të re nuk kanë njohur ndonjë jetë tjetër përveç atyre të bombave, dhunës dhe dëshpërimit. Shembuj të tjerë janë krizat serioze humanitare me të cilat ballafaqohen fëmijët e Rohingya, fëmijët që ikin nga Republika Demokratike e Kongos, ose shumë fëmijë të tjerë që janë të kequshqyer dhe që luftojnë për mbijetesë në Somali, një nga vendet më të varfëra të botës. 
Nuset e fëmijëve midis refugjatëve 
Martesa e fëmijëve është veçanërisht e shpeshtë në zonat e goditura nga konflikti, ku në shumë raste familjet organizojnë martesa për të mbrojtur vajzat e tyre nga abuzimi dhe dhuna seksuale. Ndër refugjatët sirianë në Jordani, për shembull, përqindja e vajzave që u martuan para se të mbusheshin 18 vjeç u rrit nga 12% në vitin 2011 në 32% në vitin 2014. Në Liban, aktualisht, një në katër vajza refugjate siriane martohen para moshës 18 vjeçare, Jemeni përqindja e nuseve të fëmijëve është më shumë se dy të tretat e të rinjve në vend, në krahasim me gjysmën përpara eskalimit të konfliktit atje. “Ende ka shumë pengesa që pengojnë shumë djem dhe vajza në botë që të jetojnë plotësisht në fëmijërinë e tyre.Prandaj ne i kërkojmë qeverive të punojnë konkretisht dhe me efikasitet për të siguruar që asnjë fëmijë të mos mbetet prapa”, tha Valerio Neri, /infomigrants/

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: