Reagon Juncker-Tusk: Gabim historik i “jo” në negociatat e pranimit të Maqedonisë dhe Shqipërisë

332

 “Gabim dhe madje “historik”, kanë thënë Presidenti i Komisionit Evropian Jean-Claude Juncker dhe Presidenti i Këshillit Evropian Donald Tusk duke iu referuar mos vendimit për të filluar negociatat e pranimit me Maqedoninë Veriore dhe Shqipërinë. Në konferencën e tyre të fundit për shtyp pas samitit evropian, Tusk dhe Juncker shprehen zhgënjimin e tyre për dështimin e vendeve anëtare të BE-së për të mbajtur premtimet e tyre.

Pjesa më e madhe e shteteve anëtare ishin në favor, por për fat të keq kemi nevojë për unanimitet,” tha D. Tusk, duke shtuar se Këshilli Evropian do të kthehej në çështjen e zgjerimit përpara samitit BE-Ballkan Perëndimor në Zagreb në maj 2020. Kjo ishte gjithashtu fraza e vetme e pajtuar nga të gjitha Shtetet Anëtare dhe për këtë arsye erdhi në përfundimet përfundimtare të takimit.

“Personalisht, unë e konsideroj të gabuar,” vazhdoi D. Tusk, ndërsa theksoi se të dy vendet, Maqedonia Veriore dhe Shqipëria, nuk duhet të fajësohen për këtë zhvillim. “Ju jeni gati”, tha ai dhe u bëri thirrje Shkupit dhe Tiranës që të mos heqin dorë. Duke iu referuar progresit të bërë nga të dy vendet, ai theksoi se raporti i Komisionit ishte “i qartë” se ata kishin bërë “atë që u kërkuan” dhe përshkroi Marrëveshjen e Prespës si një “arritje me të vërtetë të madhe”.

Z.K. Juncker gjithashtu shprehu pakënaqësi për faktin se vendet anëtare të BE-së nuk ishin në gjendje të ecnin përpara me diskutimet për kornizën tjetër financiare shumëvjeçare sot. “Ishte një debat në të cilin ishin shprehur mendimet e ndryshme që diheshin tashmë. Asnjë udhëzim nuk është pajtuar, asgjë nuk është bërë “, tha ai, duke theksuar se nuk e konsideron më të mundshme të arrihet para fundit të vitit, i cili tha se do të ketë një ndikim në programet evropiane.