Ndryshimi i klimës “zhduk” gradualisht borën në Zvicër

Mjedisi

Dëbora po zhduket gradualisht në Zvicër, një fenomen që ka të ngjarë të lidhet me ndryshimet klimatike. Ndërsa rajonet me pak ose aspak borë mbulonin mesatarisht 36% të vendit midis viteve 1995-2005, ato u rritën në 44% midis 2005 dhe 2017, një rritje prej rreth 5,200 kilometra katrorë, sipas një studimi të ri nga Universiteti i Gjenevës.

Studiuesit, te cilet bazuar në të dhënat satelitore në një periudhe prej 22 vjetësh si nga SHBA (Landsat Earth) dhe satelitë evropiane (Sentinel-2), zbuluan se bora nuk është e rrallë vetëm në fushat zvicerane, por edhe në lartësi më të larta. I ashtuquajturi “Rryma e Bregut të Përjetshëm” (ku renia e bores nga 80% në 100%) nuk është saktësisht e përjetshme. Ndërsa në vitet 1995-2005 ajo mbulonte 27% të Zvicrës, ra në 23% midis 2005 dhe 2017, ka një humbje dëbore prej 2100 kilometrash katrorë, ose një zonë shtatë herë më e lartë se kantoni i Gjenevës.

Mbi te gjitha mbulimi i borës është një faktor vendimtar në Zvicër, veçanërisht për arsye ekonomike (turizëm dimëror).