SHBA: Gjykata ngrin urdhrin Trump për emigrantët

255

Një gjykatës federal në Oregon ka pezulluar përkohësisht një urdhër të administratës Donald Trump që do të kërkonte nga emigrantët e ardhshëm për të provuar se ata kanë sigurim shëndetësor në SH.B.A. brenda 30 ditëve nga mbërritja e tyre, ose se ata kanë “para të mjaftueshme për të paguar”.

Gjykatësi Michael Simon në Portland, Oregon, lëshoi një urdhër të përkohshëm duke parandaluar atë dispozitë nga 3 nëntori. Veprimi juridik kundër kësaj dispozite do të vazhdojë.

Shtatë qytetarë amerikanë dhe një organizatë për të drejtat sociale kanë sjellë para drejtësisë me arsyetimin se “ligjet tona mbi imigracionin dhe mirëqenien sociale po rishkruhen nga një dekret presidencial“, i cili do të bllokojë qindra mijëra emigrantë të ardhshëm.

Emigrantët e mundshëm tashmë janë duke u përpjekur të deshifrojnë legjislacionin kompleks për mirëqenien sociale, e cila në pjesën më të madhe nuk parashikon për ata që nuk jetojnë tashmë në vend.

Megjithëse ekspertët tregojnë se emigrantët përdorin sistemin shëndetësor më pak se amerikanët, administrata Trump argumenton se kjo dispozitë synon të shmangë pagimin e taksapaguesve dhe ofruesve të kujdesit shëndetësor “kosto të konsiderueshme shëndetësore të bëra nga njerëz që nuk kanë sigurim shëndetësor, ata nuk kanë para për të paguar kujdesin e tyre “. Në të vërtetë, ai thekson se emigrantët kanë tre herë më shumë të ngjarë të mos kenë sigurime shëndetësore sesa qytetarët amerikanë.