Zona e Parnithas do godasë Athinën me një tërmet më të madh se 6.2 Rihter

246

Sizmologu Gerasimos Papadopoulos paralajmëron se çarja e tokës në Parnitha,  që dha tërmetin vrasës të vitit 1999, është aktiv, një çarje  e dukshme nga një distancë prej 12 kilometrash.

Duke folur për televizionin ANT1, sizmologu Gerasimos Papadopoulos theksoi se “Ajo që u shkaktua nga tërmeti shkatërrues i 1999 por edhe më 19 korrik 2019 me tërmetin e mirënjohur Magoula. Ky shkëmb i madh prej një deri në dy milion vjet është origjina e veprimit të përsëritur të çarjeve për shkak të tërmeteve “.

Shkëmbi u ça në mes me tërmetin e vitit 1999, por me tërmetin Magoula hapja u rrit, duke bërë që toka të fundosej me 8 cm në 20 vitet e fundit. Sipas shkencëtarëve, me secilin tërmet çarja zgjerohet. “Ne kemi parë këtë rrugë të gjatë rreth 10-12 kilometra të gjatë”.

Çarja është aktive, do të shkaktojë tërmete të mëtejshme të forta në të ardhmen. “Por ne besojmë se potenciali i tij është i tillë që nuk do të na japë një madhësi më të madhe se 6 ose 6.2 Rihter,” tha Gerasimos Papadopoulos

Tërmeti i vitit 1999

Tërmeti i Parnitha i vitit 1999, që njihet si tërmeti me madhësi 5.9 në Richter, ndodhi në 7 shtator 1999, në 14.56.00 me kohën lokale, duke shkaktuar 143 vdekje dhe dëme në 3 miliardë euro.