SHBA: PO! Në këmbimin e tokës midis Serbisë dhe Kosovës

867

Qeveria e SH.B.A. do të favorizonte një marrëveshje të mundshme të shkëmbimit të tokës midis Kosovës dhe Serbisë, si pjesë e një zgjidhjeje përfundimtare për statusin e rajonit, tha të premten në Kiev, këshilltari i sigurimit kombëtar të Shtëpisë së Bardhë, John Bolton.

Nëse Kosova dhe Serbia arrijnë një marrëveshje që kënaq të dyja palët, unë besoj se SHBA do ta mbështesin pa dyshim. “Pozicioni ynë, pozicioni i SHBA, është që nëse të dy palët arrijnë një marrëveshje – dhe ne nuk përjashtojmë rregulloret territoriale, nuk ka rëndësi për ne – ne nuk do ta kundërshtojmë atë”,  tha Bolton gjatë një konference për shtyp të dhënë në kryeqytetin e Ukrainës.

Në shtypin e Serbisë dhe të Kosovës, një skenar i fortë është zhvilluar për muaj për të ndarë rajonin në entitete, ose shkëmbime të veçanta brenda kufijve të një zgjidhjeje përfundimtare të rajonit.

Beogradi dhe Prishtina po zhvillojnë një dialog me qëllim arritjen e një marrëveshjeje përfundimtare dhe normalizimin e marrëdhënieve të tyre. Serbia refuzon të ratifikojë pavarësinë e ish-krahinës së saj – ku është shumica shqiptare – e shpallur në vitin 2008 dhe e njohur nga më shumë se 110 vende, përfshirë SHBA dhe 22 nga 28 shtetet anëtare të BE.

 

 

 

 

 

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: