Vendet me borxhet më të mëdha në Botë …

Bota

BORXHI-1Në një përpjekje për të ristrukturuar borxhin edhe pas 5 viteve të krizës ekonomike dhe sociale në Greqi, dimë se ky vend nuk është i vetëm me borxhin më të madh jo vetëm në BE por gjithashtu edhe në tërë planetin. Në shtatë vendet me borxhin më të madh, Greqia renditet në vendin e tretë pas Zimbabue, ndërsa në vendin e pare ndodhet Japonia. Greqia pas vitit 2008 u bë një shembull i rritjes së numrit të vendeve nivelet e borxhit të të cilave kanë arritur në atë pikë sa të mos jenë më në gjëndje për ti shlyer më ato, gjë që ka ardhur për shkak të shumë faktorëve, që kanë të bëjnë si për politikat e gabuara të vendit, si dhe të shfrytëzimit nga faktorët e jashtëm. Shqetësimi i borxhit në shumë vende, krijimin e kushteve të padurueshme të jetesës për njerëzit e tyre për të ardhmen, për fat të keq duket ogurzi në pjesë të ndryshme të globit.

Në listën më poshtë ju do të shihni vendet më borxhet më të mëdha në botë, të bazuar mbi borxhin e tyre si përqindje e PBB-së, bazuar në gazetën elektronike therichest.com.

Japonia

japonia e vogel

 

Duke arritur borxhin në nivelin 226% të PBB-së në vitin 2013 nuk është për t’u habitur që ky vend është në krye të vendeve me borxhin më të madh. Që nga fillim të viteve ’90 ekonomia e tretë më e madhe në botë është duke përjetuar tragjedi të vazhdueshëm, ndërsa politikat e fundit të qeverisë kanë dërguar nivelet e borxhit akoma edhe më lart, duke zhvleftësuar monedhën me 18%, me komandantin e bankës qendrore japoneze për të deklaruar se borxhi është në nivel të paqëndrueshëm.

Zimbabue

zimbaueZimbabue ka rënë prapa në pagesat për FMN për më shumë se 15 vjet dhe çdo gjë tregon se ajo nuk do të marrë fonde shtesë, nëse ata nuk i paguajnë faturat e mëparshme. Në përgjithësi, borxhi i qeverisë është vlerësuar në 202% të GDP-së dhe për 28 vjet presidenti i vendit Robert Mugabe në pushtet në vitin 2009, kur monedha u shemb dhe u miratua dollari amerikan për transaksionet e saj,  inflacioni arriti në 500 miliardë për qind.

Greqia

Greqia e vogelPërbën një nga shembujt më të vështira të ndikimit të krizës globale ekonomike që shpërtheu në vitin 2008, pasi ekonomia greke u shemb për shkak të peshës së madhe të borxheve në miliarda ndaj kreditorëve, FMN-së dhe Bankës Qendrore Evropiane. Në përgjithësi, ekonomia ka pësuar rënie të madhe më shumë se 25% gjatë viteve të fundit, duke çuar borxhin në nivele që arrijnë 169% të PBB-së për vitin 2012. Që atëherë, borxhi ka tejkaluar më se170% që rezulton në një popull të varfër, me një buxhet që ka lidhje me shëndetin, arsimin dhe shërbimet sociale, që kanë pësuar ulje të rënda dhe papunësia që tejkalon 26%.

Libani

libani 55Borxhi shtetëror i Libanit është rritur në vitet e fundit, nxitur kryesisht nga një ekonomi të ngadaltë. Ndërsa në vitin 2013 ekonomia e vendit u rrit me 2%, borxhi u rrit me 10% dhe në mars 2014 raporti ka arritur 163% të PBB-së.

Saint Kitts dhe Nevis

agjios kristoforEdhe pse ky shtet i vogël në ishullin e Karaibeve ka borxh vetëm mbi 1 miliard dollarë, për faktin se popullata është e kufizuar vetëm në 50. 000 njerëz, po i bën gjëra të vështira. Si përqindje e PBB-së, borxhi arrin në 200% dhe 2012 ka rënë dakord për ristrukturimi i borxhit për të arritur  95%. Borxh ka udhëhequr shumë faktorë , duke përfshirë koston e madhe të rindërtimit pas stuhive të rënda, rënien dhe mbylljen e industrisë së sheqerit dhe rënien e nivelit të turizmit.

Antigua dhe Barbuda

antiguaNjë shtet tjetër në Karaibe u detyrua të kthejë dorën në Fondin Monetar Ndërkombëtar për shkak të borxhit të tepruar. Në vitin 2010, borxhi total arriti në 130% dhe shteti ishte në mes të një periudhe prej tre vjetësh, ku ekonomia vazhdimisht pësonte rënie. Sipas të dhënave të vitit 2014, borxhi ka filluar të bjerë, duke arritur në 89%. Antigua dhe Barbuda varet në masë të madhe ekonomikisht nga turizmi, SHBA, Kanada dhe Evropë dhe ka vuajtur shumë gjatë krizës së vitit 2008.

 

Italia

italiaSi vendi i shtatë me borxhin më të madh në Planet, përbën vendin ku borxhi vitet e fundit po “ndërtohet” në mënyrë progresive në Itali, një problem serioz, ku kriza ekonomike erdhi  në vitin 2008. Ekonomia e Italisë nuk ka ardhur përsëri , duke qenë i vetmi vend G7 që nuk është kthyer në nivelet e para krizës me borxhin e saj duke arritur në 130% të PBB-së. Për shkak se qeveria ka pjesën më të madhe të borxhit klientëve të brendshëm, kryesisht bankave të saj.

Lista e vendeve me borxhe të mëdha sigurisht nuk ndalet : Pas Italisë gjejmë Portugalinë, e cila borxhi i saj arriti në 129% të PBB-së në vitin 2013, por tani i është kthye programit të shpëtimit dhe mund të marrë hua në tregjet ndërkombëtare. Xhamajka ka arritur në një pikë që qeveria paguan dy herë më shumë në borxh se sa ajo ka për shëndetin dhe arsimin, e ndjekur nga Islanda, Irlanda dhe Eritrea në verilindje të Afrikës, ku borxhi ka arritur në 115% të PBB-së.