Bota e “civilizuar”, ka ngritur 66 mure me gjatesi 6.3 km, kundra emigranteve

723

Mungesa e nje strategjie te perbashket ka ndikuar qe bota e civilizuar te jetoje ne ditet e saj me te errta, te turpshme perballe emigranteve dhe refugjateve.

Sipas nje studimi te kryer ne 17 vende te botes me 2016 ishin regjistruar 66 mure te tilla te larta nga 5-8 metra te larte ne mbare boten (gardhe te larta prej telash me gjemba) me nje gjatesi totale  

Nje dëshire e shumë shteteve për të parandaluar hyrjen e refugjatëve dhe emigrantëve në territorin e tyre ka çuar në ndërtimin e gjithnjë e më shumë reparteve në mbarë botën, siç është ajo që presidenti i ri amerikan Donald Trumb dëshiron të ndërtojë në kufi me Meksikën.

Deshira te tilla ten je presidenti amerikan, ne nje kohe qe nga fillimi i vitit 2018 qenjerëzit ne Mesdhe jane mbytyr më shumë se 1.500 njerëz. Por…

Keto mure morren permasa te medha menjehere pas viteve 2010, ku per nga gjatesia vlen te permendet ai i ndertuar midis Indise dhe Bangladeshit me nje gjatesi prej 4.000 kilometrash, qe filloi ndertimin me 1993 dhe perfundoi me 2003, ndersa me gjatesi me te vogel nedodhet ne Austri me nje gjatesi prej 3.7 kilometrash.

Evropa mban rekordin per ngritjen e gardheve te tilla parandaluese, Hungaria, Sllovenia, Austria, Izraeli, Franca dhe Spanja ndertuan gardhe nje gjatesi prej 10.900 kilometrash.

Por ksenofobise nuk i ka shpetuar edhe Ballkani, vendet si Maqsedonia, Bullgaria dhe Greqia kane ndertuar mure te tilla me gjatesi 40.3 kilometra.

SHBA-ja, nga viti 2006 deri në vitin 2010, ngriti një mur të gjatë prej 1,000 kilometrash në kufirin e tyre me Meksikën në një përpjekje për të frenuar hyrjen e emigrantëve të parregullt dhe trafikimit të drogës. Ky mur i ashtuquajtur gardh, pajisur me fenerë dhe kamera vëzhgimi, është quajtur jo paqellim “perde e tortillës”.

Në vitin 2015 më se një milion refugjatë mbërritën në Evropë nga Lindja e Mesme për t’i shpëtuar luftës, ne nje kohe ku masat kundër emigracionit illegal po rriteshin, si në Ballkan ashtu edhe në vendet ku refugjatët dëshironin të vendoseshin.

Hungaria e Kryeministrit Konservator Viktor Orban vendosi në shtator të vitit 2015 të vendoste një vijë spirale prej katër metrash dhe një gjatësi prej 175 kilometrash në kufirin e saj me Serbinë dhe pastaj në tetor ai bëri të njëjtën gjë në kufirin me Kroacinë

Sllovenia: Vendi ka instaluar 150 km të linjës së linjës në kufirin e saj me Kroacinë, gjatësia e së cilës arrin 670 km.

Austria: Qeveria vendosi në dhjetor 2015 të fillojë ndërtimin e një gardhi prej 3.7 kilometrash për të parandaluar hyrjen ilegale të refugjatëve dhe emigrantëve nga Sllovenia. Gardhi u përfundua në janar 2016.

Maqedonia: Vendi ka vendosur një rrjetë teli në kufirin e saj me Greqinë, pranë qytetit të Gyalgeli.

Bullgari: Vendi, i cili kishte vendosur një gardh 30 kilometrash në kufirin e saj me Turqinë, vendosi vitin e kaluar për ta zgjatur atë.

Greqia: Që në vitin 2012, vendi kishte vendosur një rreth 10.3 kilometra gjatë lumit Evros në kufirin turk, një nga pasazhet më të ngarkuara të refugjatëve dhe emigrantëve.

Franca: Qeveria përfundoi ndërtimin në dhjetor 2016 përgjatë autostradës Calais që çoi në portin e një muri për të parandaluar refugjatët dhe emigrantët që të hyjnë fshehurazi në kamionë dhe duke u përpjekur të udhëtojnë në Britani.

Spanja – Marok: Enklavat spanjolle Ceuta dhe Melilla, të vetmet kufijtë tokësorë të Evropës në Afrikën e Veriut, janë të rrethuar me rrjetë teli. Shumë refugjatë dhe emigrantë kanë humbur jetën duke u përpjekur të kalojnë përmes saj.

Izraeli-Egjipt: Në vitin 2014, Izraeli përfundoi një gardh 242 kilometrash përgjatë kufirit me Egjiptin, një pasazh i përdorur nga shumë emigrantë të parregullt afrikanë dhe trafikantë droge. Në muajt e fundit, gardhi është rritur në një lartësi prej 5 deri në 8 metra.

Gjeorgjia dhe Osetia e Jugut:Një vit më parë, forcat ruse filluan të përhapnin një rrjetë teli midis Gjeorgjisë dhe Osetisë së Jugut, një rajon i njohur nga Rusia si një rajon autonom.

India – Bangladesh: Nga viti 1993 deri në vitin 2013, India ndërtoi një mur prej 4000 kilometrash përreth Bangladeshit për të luftuar imigracionin e paligjshëm dhe hyrjen në territorin e grupeve të armatosura dhe kontrabandistëve.

Korea e Veriut dhe e Jugut:Një zonë e demilitarizuar u formua 60 vjet më parë midis Jugut dhe Koresë së Veriut. Zona e demilitarizuar me një gardh me tela me gjemba është 248 km. Në vitet e fundit, disa koreano-veriorë kanë humbur jetën në kalimin e kufirit.

 

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: