Shimpanzetë mund të mësojnë fjalë për sendet

Kuriozitete

Sishimpaze e vogelpas një studimi të ri, shimpanzetë mund të mësojnë fjalë për objekte apo sende. Kjo gjetje hedh dritë mbi mënyrën se si shimpanzetë mësojnë dhe zhvillohen. Shimpanzetë mund të mësojnë shprehje të reja vokale për të referuar në objekte të veçanta. Kjo del nga rezultatet e një studimi të ri, në të cilin shimpanzetë në robëri në krahasim me të tjerët të rritur në një mjedis tjetër . Hulumtimi filloi në 2010 me një grup të shimpanzeve që ishin rritur në parkun safar në Holandë. Këto shimpanze, u bashkuan me një grup nga Edinburg në kopshtin zoologjik në Skoci. Para se të lëvizin, shimpanzetë holandezë ishin të kënaqur me mollë përdornin thirrjet angulluës për t’iu referuar atyre, ndërsa shimpanzetë skocez kanë shprehur pakënaqësinë e tyre rreth tyre me tingëllime më ulëta.

shimpazeja e madheBiologët kanë zbuluar se si të dy grupet e shimpazeve ishin të lidhura gjatë tre viteve të ardhshme, shimpanzetë kishin ruajtur preferencat e tyre në mollë, por një ekip i hulumtuesve nga Universiteti i York, Cyrih dhe Shën Andrews vërejti se shimpanzetë holandez filluan të flasin për mollë të ekipit skocez. Para këtyre gjetjeve, shkencëtarët supozojnë se këto tinguj të përdorura nga shimpanzetë, janë të lidhura ngushtë me emocionet që kanë ndjerë kafshët për objekte të veçanta.