Thesaret e Tutankhamun në muzeun e ri në Kajro

Kuriozitete

Pritet të hapet në vitin 2018 dhe do të strehojë rreth njëqind mijë antika

Transportimin e dy varreve kryeveprave, një krevat dhe një karrocë të Tutankhamun, do të transportohen nga Muzeu egjiptian në muzeun e ri që është në ndërtim e sipër nën piramidat e Gizës, njoftoi sot Muzeu i Antikiteteve Egjiptiane.

Sipas të njëjtit burim, shtrati i varrit faraonit i ri është prej druri, i veshur me ar dhe stolisur në kokën e saj me hyjninë e luftës, i cili ka formën e luanit kokë. Të dy copat e vlefshme do të transportohen me kamion nëpër qytet. Ceremonia do të mbahet pasdite vonë në GEM, e cila ligjërisht do të pres koleksionet e Egjiptit të lashtë. Muzeu pritet të hapë dyert e saj, të paktën një pjesë e saj, në vitin 2018, transmenton Agjencia e Lajmeve të Athinës. Përhapja e madhe komplekse është mbi 470 dynym ku do të presë 100.000 antikitete, nga të cilat 4.500 janë pjesë e thesarit të Tutankhamun, zbuluar në vitin 1922 në Luginën e Mbretërve pranë Luxor nga britaniku Howard Carter dhe Lordi Karnavas.

Mumje e Faraonit  që vdiq në moshën 19 vjeç më 1324 para krishtit mbretëroi nëntë vjetësh, do të mbetet në varr në Egjiptin e Sipërm , sepse ajo është shumë e brishtë. Muzeu i vjetër i Kajros, në Sheshin Tahrir në kryeqytet, ka koleksionet e Egjiptit të lashtë nga fundi i shekullit të 19-të. Dhjetëra mijëra copa janë mbajtur atje, shumë prej të cilave nuk janë të arritshme për publikun.

Ndërtesa e vjetër është së bashku me piramidat e Gizës, një nga destinacionet turistike më të rëndësishme në Kajro. Kryevepër e këtij muzeu është maska e  famshme funeraleve e Tutankhamun, që përmban më shumë se 10 kg ari dhe gurësh të çmuar.