Shpallet marrëveshja SHBA-BE për gazin natyror

111

SHBA dhe BE kanë shpallur një marrëveshje të madhe për gazin natyror të lëngshëm, në një përpjekje për të reduktuar varësinë e Evropës nga energjia ruse.

Marrëveshja parashikon që SHBA-ja do t’i sigurojë BE-së të paktën 15 miliardë metra kub karburant shtesë të njohur si LNG, deri në fund të vitit. Blloku tashmë ka deklaruar se do të reduktojë përdorimin e gazit rus si përgjigje ndaj pushtimit rus të Ukrainës.

Kjo nënkupton rritjen e importeve dhe prodhimin e më shumë energjive të rinovueshme. Marrëveshja u njoftua të premten gjatë një vizite tre-ditore të presidentit amerikan Joe Biden në Bruksel.

Deklarata e përbashkët BE-SHBA

Në një deklaratë të përbashkët, presidenti amerikan Joe Biden dhe presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen njoftuan se BE dhe SHBA janë të përkushtuara për të ndërmarrë hapa konkretë së bashku për të siguruar furnizimin me energji dhe për të reduktuar varësinë nga karburantet fosile ruse. Në veçanti, Komisioni Evropian dhe Shtetet e Bashkuara kanë njoftuar krijimin e një Task Force të Përbashkët për të adresuar nevojat e BE-së për sigurinë energjetike dhe për të përshpejtuar tranzicionin e gjelbër. Task Forca do të kryesohet nga një përfaqësues nga Shtëpia e Bardhë dhe një përfaqësues i Presidentit të Komisionit Evropian.

Shtetet e Bashkuara do të kërkojnë të sigurojnë, duke përfshirë bashkëpunimin me partnerët ndërkombëtarë, vëllime shtesë të gazit natyror të lëngshëm (LNG) për tregun e BE-së prej të paktën 15 miliardë metra kub në vitin 2022 me rritje të pritshme në të ardhmen. Në veçanti, Komisioni Evropian do të punojë me qeveritë e Shteteve Anëtare të BE-së për të përshpejtuar procedurat e tyre rregullatore për rishikimin dhe miratimin e infrastrukturës së importit të LNG-së, përfshirjen e instalimeve në tokë dhe tubacioneve përkatëse për të mbështetur importet hyrëse, rigazifikimin dhe importet e terminaleve fikse e LNG.

Komisioni Evropian do të punojë me Shtetet Anëtare të BE-së dhe pjesëmarrësit e tregut për të grumbulluar kërkesën përmes një platforme të sapokrijuar të energjisë shtesë të vëllimit të BE-së midis prillit dhe tetorit 2022. Komisioni Evropian gjithashtu do të mbështesë mekanizmat e kontratave afatgjata dhe do të punojë së bashku me SHBA-në për të inkurajuar kontratat për të mbështetur vendimet përfundimtare të investimeve në infrastrukturën e eksportit dhe importit të LNG.

Në fund, kujtohet se Komisioni ka propozuar një rregullore për ruajtjen e energjisë për të garantuar që infrastruktura ekzistuese e magazinimit të paguhet deri në 90% të kapacitetit të saj deri në 1 nëntor të çdo viti.

Biden: Ne do të ndihmojmë Evropën të zvogëlojë varësinë e saj nga furnizimet me gaz rus

Në një deklaratë, Joe Biden tha: “Sot ne kemi rënë dakord për një plan të përbashkët për këtë qëllim, duke përshpejtuar përparimin tonë drejt një të ardhmeje të sigurt të energjisë së pastër”.

“Kjo nismë fokusohet në dy çështje kyçe: së pari, të ndihmojë Evropën të reduktojë varësinë e saj nga gazi rus sa më shpejt që të jetë e mundur dhe së dyti, të reduktojë kërkesën e përgjithshme të Evropës për gaz,” tha ai.

Von der Leyen: Angazhimi për furnizim shtesë me LNG në BE është hap i madh në reduktimin e varësisë së energjisë nga Rusia

Zvogëlimi i varësisë energjetike nga Rusia mund të arrihet, ndër të tjera, përmes furnizimeve shtesë të gazit natyror të lëngshëm, tha presidentja e Komisionit Ursula von der Leyen në një deklaratë të përbashkët me Presidentin e SHBA Joe Biden në Bruksel.

“Angazhimi i SHBA-së për t’i ofruar BE-së 15 miliardë metra kub LNG shtesë këtë vit është një hap i madh në këtë drejtim. “Kjo do të zëvendësojë furnizimin me LNG që marrim aktualisht nga Rusia,” tha Ursula von der Leyen. “.




Këtë e pëlqejnë %d blogues: