Shqipëria, ndër vendet me shpejtësinë më të ulët të internetit

Aktualitet

interneti ne focus-2

Janë të pakta vendet e Europës që vuajnë shpejtësinë e ulët të internetit e ndër to është edhe Shqipëria. Vendi ynë, sipas një raporti të hartuar nga kompania Akamai, e cila punon për llogari të klientëve të tillë si Airbnb to Autotrader e të publikuar nga valeunomand.com për 2015-n llogarit një shpejtësi mesatare prej 5 Mbps.

Në këtë renditje, Shqipëria lë pas vetëm Malin e Zi, ku shpejtësia llogaritet në 4.6 Mbps. Edhe Kroacia, pavarësisht se është një vend i BE-së, vuan nga ky nivel i ulët. Madje kjo ka qenë edhe një çështje e diskutuar nga Parlamentin kroat, duke qenë se është një objektiv i kërkuar nga Bashkimi Europian. Në një artikull të total- croativ news, thuhet se vendi arrin të lërë pas për nga shpejtësia e internetit vetëm Shqipërinë dhe Kosovën.

“Kroacia aktualisht ka shpejtësinë më të ulët të internetit në Europë. Vetëm Shqipëria dhe Kosova kanë internetin më të ngadaltë se ne. Sllovenia, për shembull ‘navigon’ me shpejtësi dy herë më të lartë”, tha Gordan Maras.

Bashkimi Europan që nga maji 2015 ka miratuar një strategji në lidhje me krijimin e një tregu të vetëm dixhital (Digital Single Market), sipas të cilit deri në vitin 2020 do t’i jepet çdo qytetari europian akses për internet me shpejtësi 30 Mbps. Në anën tjetër do të garantohet ofrimi i shërbimit 5G për çdo kryeqytet të shteteve anëtare të BE-së deri në 2020-n.

Renditja e disa vendeve të rajonit

Në shkallë botërore, Europa renditet ndër kontinentet që zbaton një shpejtësi të lartë sa i përket internetit falë tregjeve të hapura, infrastrukturës dhe përpjekjeve për kërkime në teknologji. Disa nga shtete me shpejtësi të madhe të internetit gjenden në Europë. Suedia është ndër këto vende me shpejtësi mesatare ndërlidhjeje 17.5 Mpbs.

Ndërsa vendet me shpejtësi më të ulët të internetit në Europë janë:

5 – Bjellorusia

Shpejtësia e internetit: 6Mbps

4 – Bosnjë dhe Hercegovina

Shpejtësia e internetit: 5.7 Mbps

3 – Kroacia

Shpejtësia e internetit: 5.5 Mbps

2 – Shqipëria

Shpejtësia e internetit: 5 Mbps

1 – Mali i Zi

Shpejtësia e internetit: 4.6 Mbps

Burimi : Revista monitor