Shqiptarët në Greqi depozitojnë paratë në vend të tyre, blejnë shtëpi edhe në Greqi

Emigracioni

Tregu i pasurive të patundshme, sidomos në qendër të Athinës, ne kohë krize është duke lëvizur, nga shqiptarët të cilët janë në kërkim për të blerë një shtëpi, madje edhe duke paguar me para në dorë. Ky është një fakt për ata të cilët kanë shitur apartamente në zonat afër qendrës, sepse edhe shtëpitë ndryshe nga vendet e tjera në Evropë janë më lire se kudo.

Një gjë e konfirmon Pew Research Center (Pew Center Research), që të publikojë në vitin 2015, viti kur vendi “përshëndeti” kontrollet e kapitalit, emigrantët shqiptarë që jetojnë në Greqi kanë dërguar remitanca në vendin e tyre me shumën 480 milionë dollarë amerikanë ….

Kjo sasi e dërgimit të parave në Shqipëri është e barabartë me 4.5% të GDP-së ose 62% të borxhit publik të Shqipërisë, në një kohë që Greqia është vendi i parë në dërgimin e remitancave në Shqipëri, ndërkohë që me një ndryshim prej 100 milionë është Italia, ku ajtje jetoijnë rreth 450 mijë shqiptarë.

Në vendin e tretë SHBA me 81 mil. $ që mbetet një mik i Shqipërisë, ndërsa Turqia me vetëm katër mil. $.

Greqia është bërë një strehë popullore për emigrantët shqiptarë në dekadën e fundit, shumë prej të cilëve kalojnë kufirin ilegalisht. Ky eksod ka tensionuar marrëdhëniet mes dy vendeve, tensionet që përkeqësohen më tej nga mungesa e politikave konkrete të emigracionit në secilin vend, institucionet e duhura dhe dialogu midis dy shteteve.

Duke u kthyer në periudhën për vitin 1991 remitancat e emigrantëve janë vlerësuar në 548.5 milionë dollarë dhe në 364 milionë dollarë për vitin 1992. Shumica e këtyre pagesave erdhën nga Greqia (82.2% në të dy vitet) dhe shumë nga pjesa tjetër nga Italia (13.2%).

Në vitin 1996, rreth 400,000 shqiptarë punonin jashtë vendit, duke dërguar shtëpi rreth USD 500 milionë në vit.

Më 2001 emigrantët shqiptarë dërguan 717 milinë eoru. Këto para ishin veçanërisht të rëndësishme për mbijetesën e njerëzve që mbetën në Shqipëri dhe për zhvillimin e sektorit privat. Edhe sot pas dy dekadash rëndësia e migracionit ekonomik për Shqipërinë është me rëndësi, sepse është një lloj “ndihme zhvillimore” përmes eksportit të forcës së punës. Remitancat janë dhe mbeten një burim i domosdoshëm financiar për zhvillimin e sektorit privat shqiptar.