Studimi : A po mbaron rëra në Planet? Atë po e vjedh Mafia!

1097

Rërë ka kudo dhe mund të duket si një specie në planetin tonë, por nuk është …

Rëra është burimi i dytë natyror i botës pas ujit, sepse përdoret thjesht kudo. Sipas Programit të Mjedisit të Kombeve të Bashkuara, vetëm rreth 30 miliardë tonë rërë u përdorën në vitin 2012 për të ndërtuar beton, e  mjaftueshme për të ndërtuar një mur prej 27 metrash dhe një gjerësi përkatëse rreth ekuatorit.

(AP Photo/Adel Hana)

Rëra është përdorur që nga kohërat e lashta. 4500 vite m; par; Egjiptianët dhe banorët e Mesopotamisë e përdornin rërën e formuar nga era dhe uji, si një material ndërtimi, duke provuar kështu qëndrueshmërinë e tij. Dhe kjo është një nga arsyet pse kërkesa e e rërës po rritet vazhdimisht. Kështu që sot, ndërtuesit në mbarë botën përdorin rërë nga guroret, lumenjtë, dete, oqeanet dhe liqenet për të përmirësuar shumë prej materialeve të tyre si çimentoja dhe ngjyra.

(AP Photo/Armando Franca)

Ndërsa është shkruar shumë për ndikimin e infrastrukturës në mjedis, vëmendje e vogël i është kushtuar ndikimit të nxjerrjes së lëndëve të para, si rëra, për ndërtimin e këtyre projekteve. Por, të paktën disi ngadalë, komuniteti shkencor ndërkombëtar u zgjua duke vënë në dukje se mungesa e rërës është një çështje me probleme të mëdha socio-politike, ekonomike dhe mjedisore.

(AP Photo/Eric Gay)

Dr. Horace Torres, nga Qendra Gjermane për Kërkime mbi Biodiversitetin e Integruar, ka hulumtuar këtë çështje në dy vitet e fundit me kolegët e saj dhe ka botuar së fundi rezultatet e saj në revistën Science.

Sipas hulumtimit të saj, për nxjerrjen e rërës shkakton erozionin bregdetar, shkatërron ekosistemet, krijon mjedise për përmirësimin e sëmundjes, ndërsa mbjellë fara për fatkeqësitë natyrore si stuhitë dhe tsunami. Kjo u demonstrua në Sri Lanka, ku thërmimi i gjerë i rërës para tsunamit të vitit 2004 bëri që valët të ishin më shkatërrues sesa do të ishte ndryshe.“Brigjet u zhdukën dhe nuk kishte pengesë natyrore për të ndaluar përmbytjet”, tha Torres.

 (AP Photo/David Goldman)

Kërkesa për rërë po rritet në mbarë botën. Bumi i ndërtimit në Kinë, i cili përdori periudhën dyvjeçare 2011-2013 më konkretë se SHBA në shekullin e njëzetë, dhe India kanë rritur nevojat. Ndërkohë, Singapori ka qenë importuesi kryesor në botë që nga zgjerimi i territorit të saj gjatë 40 viteve të fundit duke hedhur miliona ton rërë në oqean.

Mafiat e rërës

Kërkesa është e tillë që edhe kontrabanda është vërejtur. “Meqë rëra u bë papritur një burim natyror shumë i vlefshëm, ata bënë pamjen e tyre” mafiat e rërës “që bëjnë miliona dollarë”, thotë Torres.

Kur hulumtuesit morën disa vjet më parë në Negril në Xhamajka, ata e gjetën veten para një surprize të madhe. Për erozionin e bregut perëndimor nuk ishin fenomenet natyrore, por mafia lokale! Hoods të armatosur shkuan në plazhet gjatë natës dhe ngritën tonelata rërë për ta shitur atë në tregun e zi!

 (AP Photo/Aijaz Rahi)

Problemi është veçanërisht akut në Indi, por sipas Dr Pascal Peluci, redaktor i raportit të Kombeve të Bashkuara në lidhje me temën “Rëra, të rralla se ne mendojmë”, pllakat e paligjshme janë të përhapura në planet për shkak të mungesës së mbikëqyrjes dhe korrupsioni. Natyrisht, shkencëtarët theksojnë se planeti ynë nuk do të dalë jashtë rërës në vitet që vijnë. Megjithatë, ata janë të vëmendshëm ndaj rrezikut që duhet të ndërmerren veprime me kohë, pasi përdorimi i tepërt dhe minat ilegale janë një kërcënim i madh për të ardhmen tonë …
Këtë e pëlqejnë %d blogues: