Tsipras: Të vazhdojë procesi i pranimit me Shkupin dhe Tiranën

279

Presidenti i SYRIZA-s  Alexis Tsipras foli në Senatin Francez dhe mbështet Zgjerimin Evropian, duke thënë Këshilli Evropian duhet të hapë “dritën jeshile “ në Mars për Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë

Në favor të fillimit të negociatave të pranimit me Maqedoninë Veriore dhe Shqipërinë, me kusht që Tirana të përmbushë angazhimet e saj në lidhje me pakicën kombëtare Greke, theksoi Presidenti i SYRIZA-s Alexis Tsipras.

ish-kryeministri Tsipras mohoi që zgjerimi nuk lejon thellimin, pasi ai tha që të dy proceset historikisht ishin lëvizur së bashku kur BE kishte një vizion dinamik për të ardhmen. Ai pastaj theksoi se:

– BE nuk mund të marrë një rol gjeopolitik dinamik ndërkombëtar nëse nuk është i besueshëm në lagjen e vet, duke mbështetur në mënyrë aktive Marrëveshjen e Prespës.

– Periudha pas ngrirjes së procesit të pranimit në Ballkan në vitin 2014 ka çuar në destabilizimin e rajonit dhe forcimin e forcave të BE-së në kurriz të BE-së. Në Kosovë, BE do të duhet të përballet me probleme shumë më të mëdha pasi rajoni zhyten në paqëndrueshmëri dhe flukset migratore nga Ballkani Perëndimor në kulmin e Evropës.

Problemi me kohezionin e BE-së dhe efektivitetin e procesit të pranimit zgjidhet duke forcuar metodologjinë e propozuar nga BE, duke mbështetur vlerat evropiane dhe një Evropë më sociale, jo duke anuluar zgjerimin.

– BE duhet të tregojë se mbështet udhëheqës dhe popuj në rajon që janë të gatshëm të marrin vendime të guximshme dhe të bëjnë reforma, përndryshe justifikon forcat e nacionalizmit dhe autoritarizmit.

.