Turqi: Raport tronditës për gjendjen e mediave, 36 gazetarë të burgosur , 138 televizione te ndaluar vitin e fundit

89

Deputeti i Partisë Republikane Popullore, Yuksel Mansur Kiliç, prezantoi një raport mbi situatën e shtypit dhe gazetarëve në Turqi më 10 janar, ditën e gazetarëve, duke shfaqur një pamje të errët për mediat turke.

Sipas raportit:
Në 5 vitet e fundit, numri i përgjithshëm i gazetave në Turqi ka rënë nga 1800 në 900.
Për shkak të rritjes së kostove, 138 rrjete televizive kanë ndërprerë transmetimin vitin e fundit.
Numri i rrjeteve televizive satelitore është ulur nga 1100 në 340 në 5 vitet e fundit.
Në 5 vitet e fundit pothuajse gjysma e radiostacioneve kanë ndërprerë transmetimin.
12,000 punonjës të medias janë tani të papunë. Ndërsa shkalla e përgjithshme e papunësisë në Turqi është rreth 12%, shkalla e papunësisë në media ka arritur në 40%.
Vetëm 5% e studentëve që kanë mbaruar shkollat ​​e komunikimit mund të gjejnë punë në media.
Ndërsa norma e përgjithshme e sindikatave në Turqi është rreth 14%, ajo mbetet në 8.5% në media.
Zyrtari i Partisë Popullore Republikane (CHP) Utku Tsakiorozer tha se në vitin 2021 105 gazetarë janë nënshtruar dhunës dhe 36 gazetarë janë burgosur.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: