UNHCR është i shqetësuar nga ndryshimet në politikat e azilit në Austri

828

Agjencia për refugjatë UNHCR i ka bërë thirrje qeverisë austriake për të mbajtur mbrojtjen e refugjatëve në qendër të projekt-amendamentet një ligj për azil paraqitur në vend.

Agjencia për refugjatë UNHCR OKB-ja ka paraqitur një analizë juridike për projekt-ndryshimet në ligjin e azilit të Austrisë, duke i bërë thirrje qeverisë austriake për të mbështetur angazhimin e saj për të mbrojtur politikat e ndjeshme azilit. Organizata shprehu ” shqetësimin ” në lidhje me ndryshimet e fundit të propozuara në ligjin për azil të Austrisë, duke përfshirë konfiskimin e propozuar të parave të gatshme dhe pajisjeve elektronike të kryera nga azilkërkuesit dhe pritë zgjatur e nevojshme përpara se refugjatët mund të aplikojnë për shtetësi austriake.

Shqetësim për ndryshimet e propozuara

Kreu i UNHCR-së në Austri, Christoph Pinter, ka thënë se ” UNHCR është i shqetësuar në lidhje me ndryshimet e fundit të propozuara në ligjin për azil të Austrisë, dhe ndikimi i tyre i mundshëm në azilkërkuesve dhe refugjatëve. Përveç kësaj, pavarësisht sistemit ekzistues të Austrisë ngurta azilit përmban masa mbrojtëse kundër shpërdorimit, një numër i projekt-amendamentet janë në dukje të bazuar në supozimin se njerëzit po kërkojnë të abuzojnë sistemin e azilit. Kjo rrezikon të ndikojë negativisht në diskursin publik dhe të bëjë integrimin e refugjatëve më të vështirë “, tha Pinter.

Agjencia shpjegoi në një deklaratë që është veçanërisht i shqetësuar nga sekuestrimin e propozuar të holla deri në 840 euro pas mbërritjes në Austri nëse një azilkërkues po mbante më shumë se 120 euro. “Sipas ligjit aktual, vetëm azilkërkuesit e varur financiarisht marrin mbështetje financiare. Nëse azilkërkuesit kanë burime të mjaftueshme, ata duhet të sigurojnë vetë. Megjithatë, ekziston një dallim i madh në mes të një kërkese për të kontribuar për të siguruar ose për ushqim dhe qira, dhe konfiskimin e vërtetë të parave nëpërmjet masave shtrënguese ‘‘, shtoi Pinter. ” Njerëzit të cilët kanë humbur pothuajse çdo gjë me anë të luftës ose që kanë qenë në mëshirën e trafikantëve nuk duhet t’i nënshtrohen një trajtimi të tillë ”, tha ai.

UNHCR gjithashtu paralajmëroi kundër “fuqisë së madhe të autoriteteve” të propozuara për të kërkuar dhe kapur pajisjet elektronike. “Kjo është një masë shumë ndërhyrëse që duhet të kryhet vetëm kur është e nevojshme, me masat e nevojshme”, theksoi agjencia.

Pritja e gjatë për shtetësi

UNHCR gjithashtu ka shprehur shqetësimin për shkak se ” edhe pse tashmë ka një prej ligjeve të forta të shtetësisë të Bashkimit Evropian, në projekt-propozim refugjatë do të duhet të presë të paktën 10 vjet në vend të tanishëm 6, para se të qenit në gjendje për të aplikuar për shtetësinë austriake ”. Agjencia e OKB-së tha se beson se ” lehtësimin e qasjes ndaj shtetësisë, sidomos për refugjatët të cilët kanë qenë pjesë e komuniteteve austriake për vite me rradhë, nxit më tej integrimin, dhe kontribuon në kohezionin social ”. Organizata i kërkoi qeverisë që të “rishqyrtojë ndryshimet e propozuara të ligjit dhe të marrë të gjitha vendimet përkatëse me fokus në mbrojtjen e refugjatëve”.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: