Virusi i Nilit Perëndimor, transmetimi nga mushkonja tek njeriu, si dhe masat parandaluese

1274

Virusi i Nilit Perëndimor u izolua për herë të parë në një grua në provincën  Nilit Perendimor në vitin 1937. U be e njohur në zogjte në zonën e deltës së Nilit më 1953.

Para vitit 1997 virusi nuk u konsiderua patogjen ndaj zogjeve, por në atë kohë në Izrael i infektuar shkaktoi vdekjen e llojeve të ndryshme të zogjve që shfaqin shenja të encefalitit dhe paralizës

Infeksionet njerëzore për shkak të virusit janë raportuar në shumë vende të botës për më shumë se 50 vjet. Në vitin 1999, virusi u fut në qytetin e Nju Jorkut duke shkaktuar një shpërthim të madh dhe dramatik që përhapet në të gjithë Shtetet Kontinentale të Amerikës në vitet në 2010. Shkaqet e Virusit ndodhen në rrugët kryesore të migracionit të zogjve. Në rangun e tij origjinal, virusi i Nilit Perëndimor ishte i përhapur në të gjithë Afrikën, në rajonet e Evropës, Lindjes së Mesme, Azisë Perëndimore dhe Australisë. Që nga futja e tij në 1999 në SHBA, virusi është përhapur dhe tani gjendet gjerësisht nga Kanadaja në Venezuelë.

Transmetim te njeriu:

Infeksioni i njeriut më shpesh eshte rezultat i vrimave nga mushkonjat e infektuara. Mushkonjat infektohen kur ushqehen nga shpendët e infektuar, të cilat qarkullojnë virusin në gjak për disa ditë.

Virusi përfundimisht hyn në gjëndrrat e mushkonjave dhe kur ato shpojne , virusi mund të përhapet tek njerëzit dhe kafshët, ku mund të shumëfishohet dhe mund të shkaktojë sëmundje. Virusi gjithashtu mund të transmetohet nëpërmjet kontaktit me kafshët e tjera të infektuara, gjak ose indet e tyre. Deri më sot, asnjë transmetim i virusit nga njeriu te njeriu nuk është dokumentuar përmes kontaktit të rastit.

Shenjat dhe simptomat

Infeksioni i virusit të Nilit Perëndimor është asimptomatik në rreth 80% të njerëzve të infektuar, mund të shkaktojë ethe ose sëmundje serioze.

Rreth 20% e njerëzve qe infektohen infektuar do të kene ethet e Nilit Perëndimor. Simptomat përfshijnë ethe, dhimbje koke, lodhje dhe dhimbje të trupit, vjellje, kuqje të rastit të lëkurës (ënjtje të trupit) dhe nyje limfatike të fryrë.

Simptomat e një sëmundjeje të rëndë (të tilla si encefaliti i Nilit Perëndimor ose meningjiti ose polioja e Nilit Perëndimor) përfshijnë dhimbje koke, ethe të lartë, ngurtësim të qafës, kapsllëk, çorientim, koma, dridhje, konvulsione, dobësi të muskujve dhe paralizë.

Është vlerësuar se rreth 1 në 150 njerëz të infektuar me virusin e Nilit Perëndimor do të marrin një formë më të rëndë të sëmundjes. Sëmundje të rënda mund të ndodhin në individë të çdo moshe, megjithatë individët mbi moshën 50 vjeç dhe disa njerëz me imunitet (për shembull, pacientët e transplantuar) janë në rrezik më të madh për të zhvilluar sëmundje serioze kur ato janë të infektuar me virusin. Periudha e izolimit është zakonisht 3 deri në 14 ditë.

Trajtimi dhe vaksina

Trajtimi është mbështetës dhe shpesh përfshin shtrimin ne spitale dhe mjekohet me, lëngjet intravenoze, mbështetjen e frymëmarrjes dhe parandalimin e infeksioneve sekondare. Nuk ka vaksina njerëzore.

Transportuesit e virusit

Virusi i Nilit Perëndimor mbrohet natyrshëm në një cikël transmisioni të mushkonjave-zogj-mushkonjë. Mushkonjat Culex konsiderohen në përgjithësi si bartësit kryesorë të virusit, i cili mbahet në popullatën e mushkonjave (të rriturit në vezë).

Zogjtë janë preh të virusit. Në Europë, Afrikë, Lindje të Mesme dhe Azi, vdekshmëria e shpendëve që shoqërohet me infektimin e virusit të Nilit Perëndimor është i rrallë. Në kontrast të dukshëm, virusi është jashtëzakonisht patogjen ndaj zogjve në Amerikë. Anëtarët e familjes Corvidae janë veçanërisht të ndjeshëm, por virusi është zbuluar në zogj të ngordhur me më shumë se 250 lloje.

Zogjtë mund të infektohen nga një sërë mënyrash përveç pickimeve të mushkonjave dhe lloje të ndryshme mund të kenë aftësi të ndryshme për të ruajtur ciklin e transmetimit.

Kuajt, ashtu edhe njerëzit, te infektuar nuk e përhapin infeksionin. Infeksionet simptomatike në kuaj janë gjithashtu të rralla dhe përgjithësisht të butë, por mund të shkaktojnë sëmundje neurologjike, përfshirë encefalomelitis vdekjeprurëse.

Zvogëlimi i rrezikut te infektimit tek njerëzit

Në mungesë të një vaksine, e vetmja mënyrë për të zvogëluar gjasat e infektimit tek njerëzit është rritja e ndërgjegjësimit të faktorëve të rrezikut dhe edukimi i njerëzve për masat që mund të ndërmarrin për të zvogëluar ekspozimin ndaj virusit.

Mesazhet edukative shëndetësore publike duhet të fokusohen në:

– Zvogëlimi i rrezikut te transmetimit të mushkonjave. Përpjekjet për të parandaluar transmetimin e së pari duhet të përqendrohen në mbrojtjen personale dhe sociale nga pickimi i mushkonjave duhet perdorur “rrjeta krevat”, përdorim dritë-colored veshje (këmisha dhe pantallona me mëngë të gjata) dhe duke shmangur aktivitet në natyrë në orët e pikut . Për më tepër, programet e Komunitetit duhet të inkurajojë komunitetet për të shkatërruar vendin e mbareshtimit te mushkonjave në zonat e banuara.

– Zvogëlimi i rrezikut te transmetimit nga kafsha tek njeriu. Dorezat dhe veshjet e tjera mbrojtëse duhet të vishen kur trajtohen kafshët e sëmura ose indet e tyre dhe gjatë operacioneve të therjes.

– Reduktimi i rrezikut të transmetimit përmes transfuzionit të gjakut dhe transplantimit të organeve. Kufizimet në gjak dhe dhurimin e organeve dhe testimet laboratorike duhet të merren parasysh në kohën e shpërthimit në zonat e prekura pas vlerësimit të situatës epidemiologjike lokale / rajonale.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: