Votuesit i thanë “jo” Erdoganit

Rajoni

erdogan ne focus -2Humbja e partisë në pushtet dhe stafit të Tajip Erdogan është rezultati përfundimtar i zgjedhjeve parlamentare të djeshme. AKP partia në pushtet jo vetëm që nuk ka marrë shumicën e kërkuar të nevojshme për ndryshimin e Kushtetutës, por nuk mund të formojnë një qeveri të shumicës. Për herë të parë futet në parlament partia HDP pro-kurde.

Me numërimin gati 100% të votave, partia e kryeministrit Ahmet Davutoglu mbledh përqindje të 40,89% të votave, sipas agjencisë zyrtare Anadolu, duke fituar 258 vende, dmth ka humbur 18 vende, duke mos qenë në gjendje për të formuar qeveri të shumicës. Në zgjedhjet e mëparshme në vitin 2011, AKP-ja kishte siguruar me 49,85% të votave dhe 327 vende. E dyta është Partia Republikane (CHP) që fiton 25,13% të votave dhe 132 vende (kjo kishte 135 vende). Së treti janë nacionalistë të krahut të djathtë në Bahçeli (MHP), që rrit numrin e votave me rreth 4% dhe deri në 16,42% të votave duke fituar 81 vende (më parë kishin 53 vende në parlament). Fitues i qartë i procesit aktual është HDP partisë pro-kurde që ka arritur të kalojë pragun prej 10% me 13,01% duke zënë 79 vende. Partia në  pushtet (AKP) regjistron një rënie të konsiderueshme në stamboll, Smyrni dhe në Turqinë juglindore, ku rritja respektivisht spektakolare e HDP pro-kurde.

erdogan ne focus -3Drejtuesit e HDP pro-kurde: Salachatin Ntermitas dhe Figen Giousekntag | EPA / Ulas YUNUS Tosun me masa festimet marramendëse në fortesa kurdë në Turqinë juglindore, bashkë-kryetar i partisë, Selahatin Demirtas, foli për “fitoren e të shtypurve, se fitorja e përbashkët e së majtës “dhe duke folur në një konferencë për shtyp me Figken Giouksekntag, ai theksoi se rezultati i dhënë fund debatit mbi sistemin presidencial që kërkon Erdogan, duke përsëritur premtimin e tij për të mos pranuar bashkëpunimin dhe jo të japë mbështetjen e saj të partisë në pushtet. Fitorja e HDP, shtoi ai, “është një fitore e zakonshme e atyre që kundërshtojnë kushtetutën e juntës dhe kufirin e 10%. Kjo është një fitore e zakonshme e atyre që thonë se kurdët duhet të jetojnë në këtë vend si një njerëz të ndershëm. ”

Në kampin e qeverisë ka ekzistuar një trishtim të madh. Në pamje shumë të shkurtër nga ana e kryeministrit Davutoglu, saq sa duket se nuk ka marrë mesazhin , deklaroi nga ballkoni i selisë së partisë në Ankara: “Të gjithë duhet të shohim se AKP është fitues dhe udhëheqës i këtyre zgjedhjeve. Askush nuk duhet të përpiqet për të ndërtuar një fitore në një zgjedhje të fhumbur. “