Shumica e evropianëve mbështesin marrjen e refugjatëve

Bota Emigracioni

Shumica e evropianëve favorizojnë marrjen e refugjatëve, por ka pakënaqësi me mënyrën se si Bashkimi Evropian ka trajtuar çështjen që nga viti 2015, sipas një sondazhi të ri nga Qendra Kërkimore Pew.

Tre vjet pasi më shumë se një milion emigrantë kërkuan azil në Evropë, shumica e njerëzve në disa vende evropiane ende thonë se mbështesin marrjen e refugjatëve që largohen nga dhuna dhe lufta. Megjithatë, shumica e njerëzve nuk e miratojnë mënyrën se si BE ka trajtuar çështjen e refugjatëve.

Sondazhi Pew, i kryer në mes të majit dhe korrikut të këtij viti, tregon se tre të katërtat ose më shumë të rritur në Spanjë, Hollandë, Francë dhe Britani të Madhe përkrahin marrjen e refugjatëve nga vendet ku njerëzit po largohen nga konflikti. Pjesa e mbështetjes është gjithashtu mbi 80 për qind në Gjermani dhe Suedi, e cila pa një numër të madh migrantësh që kërkonin statusin e refugjatëve në 2015 dhe 2016.

Në Greqi dhe Itali, pikat më të mëdha të hyrjes për emigrantët në Evropë, anketa tregon se shumica e njerëzve akoma favorizojnë pranimin e refugjatëve. Njerëzit në Poloni dhe Hungari janë më pak të gatshëm të mbështesin marrjen e refugjatëve, sipas studimit Pew. Në Poloni, 49 për qind shprehën mbështetje, ndërsa Hungaria është vendi europian me nivelin më të ulët të pranimit në rreth një të tretën (32 për qind).

Mosmiratim i trajtimit të BE-së për çështjen e refugjatëve

Ndërsa shumica e njerëzve në vendet evropiane mbështesin marrjen e refugjatëve, studimi Pew zbuloi se ka një mos-aprovim të gjerë të mënyrës se si BE merret me “çështjen e refugjatëve”.

Që nga viti 2015, janë krijuar ndarje të thella midis shteteve anëtare të BE. Disa vende të Evropës Qendrore kanë refuzuar të marrin në çdo azilkërkues ndërsa të tjerët, përfshirë Suedinë dhe Gjermaninë, kanë marrë një pjesë të madhe joproporcionale. Anketa tregon se vlerësimi i mosmiratimit është më i lartë në Greqi, ku 92 përqind thanë se nuk e miratojnë trajtimin e çështjes nga BE.

Në Suedi, 84 për qind nuk miratojnë veprimet e BE për refugjatët, pasuar nga Hungaria (89 përqind), Italia (78 përqind) dhe Franca (74 përqind). Sondazhi vjen pasi presidenca e Bashkimit Evropian mbrohet nga Austria, e cila po mbron politikat që parandalojnë migrantët e parregullt që të hyjnë në Evropë dhe të aplikojnë për azil.