61 tërmete mbi 6 Richter që lane dhimbje në Greqi

2429

Termeti i djeshëm në ishullin Kos me magnitude 6.6 richter la pas dy viktima dhe dëmë të mëdha material. Për nga historia po ky ishull ka pësuar dëmë të mëdha më 23 prill 1933 po me të njëjtën magnitudë 6.6 richter duke regjistruar edhe 178 viktima.

Nga viti 1804 deri më 1895 në këtë vend janë regjistruar 25 termete të mëdha me magnitude mbi 6 richter duke lënë pas 9.684 viktima.

Gjatë peridhës 1903-2017 janë regjistruar 36 tërmete të mëdha mbi 6 richter duke lënë pas 1.370 viktima, pra 7- 8 herë më pak viktima se shekullin e kaluar. Kjo i dedikohet masave të marra antisizmike në banesa dhe objekte te tjera publike. Në total që nga 1804 e deri më sot janë regjistruar 61 termete të mëdha me magniturë mbi 6 richter.

Për vitin 2017 deri më sot janë regjistruar vetëm dy termete të kësaj magnitude me tre viktima.

Me magnitude mbi 7 të shkallës richter janë regjistruar 16 dhe i përkasin periudhës ndërsa me magnitude mbi 6 të shkallës richter janë regjistruar dhe 35 me magnitude mbi 6 richter.

Më 3 prill, 1881 në ishullin Xios u regjistrua tërmeti më vdekjeprurëse në historinë e Greqisë. Ai kishte 3,350 të vdekur, sipas të tjerëve 4,200 të vdekur. Tërmeti më i madh në intensitet të regjistruar më 12 tetor, 1856 në Rodos dhe kishte një magnitudë prej 8.2 Richter. Gjithashtu edhe tërmeti me magnitude 8 richter eshte regjistruar më 26/06/1926 në ishullin Rodos.

61 Termetet e regjistruara me magnitude mbi 6 të shkallës richter.

Tërmeti në Patras (1804) me magnitudë 6.6 rcihter me 10 viktima

16 shkurt 1810  në Kretë me magnitudë 7,8 richter me 2,500 viktima

23 gusht 1817  në Aegio me magnitudë 6.5 richter me 65 viktima

7 janar 1825 në Lefkada me magnitudë 6.7 richter me 60 viktima

5 Maj 1829 në Drama me magnitudë 7.3 richter me 10 viktima

30 tetor 1840 në Halki me magnitudë 6.5 richter me 600 viktima

11 tetor 1845 në Lesbos me magnitudë 6.8 richter 1 viktimë

11 qershor 1846 në Messina me magnitudë 6.5 richter me 30 viktima

18 gusht  1853 në Thive me force 6.8 magnitudë me 13 viktima

12 tetor 1856 në ishullin Rhodes me magnitudë 8.2 richter me 618 viktima

29 shkurt 1858 në Korinth  me magnitudë 6.7 richter me 21viktima

6 qershor 1861 në Gjirin e Korinthit me magnitudë 6.7 richter me 20 viktima

23 korrik 1865 në Lesvos me magnitudë 6.7 richter me 10 viktima

4 shkurt 1867 në ishullin Cefalonia  me magnitudë 7.2 richter me 224 viktima

7 mars 1867 në ishullin Lesvos me magnitudë 6.8 richter me 550 viktima

16 dhjetor 1869 në ishullin Lefkada me magnitudë 6.6 richter 15 viktima

1 gusht 1870 në Arachova me magnitudë 6.8 richter me 117 viktima

3prill 1881 në ishullin Chios me magnitudë 6,4 richter me 4,200 vdekje

27 qershor 1886 në Filiatra me magnitudë 7.5 rihter me 326 viktima

25 tetor 1889 në ishullin e Lesvos me magnitudë 6.7 richter me 36 viktima

9 shkurt 1893 në ishullin Samothrakis me magnitudë 6.8 richter 1 viktimë

17 prill 1893 në Zakynthos me magnitudë 6.4 richter me 23 viktima

23 prill 1893 në Thiva me magnitudë 6.2 richter me 2 viktima

27 prill 1894 në Atalanta me magnitudë 7.0 richter me 225 viktima

14 maj 1895 në Paramithia Thesprotias me magnitudë 6.3 richter me 75 viktima

11 gusht 1903 në ishullin Kythira me magnitudë 7.2 richter me 8 viktima

11 gusht 1904 në ishullin Samos me magnitudë 6.8 richter me 4 viktima

27 nëntor 1914 në ishullin Lefkada me magnitudë 6.3 richter me 16 viktima

26 qershor 1926 në ishullin Rhodes me magnitudë 7.7 richter me 12 viktima

22 prill 1928 në Korinth me magnitudë 6.3 richter me 20 viktima

26 shtator 1932 në ishullin e Ierissos me magnitudë 7.0 richter me 161 viktima

23 prill 1933 në ishullin Kos me magnitudë 6.6 richter me 178 viktima

25 shkurt 1935 në ishullin Crete me magnitudë 7.0 richter me 9 viktima

22 korrik 1938 në Oropos me magnitudë 6 richter me 18 viktima

1 mars 1941 në Larisa me magnitudë 6.3 richter me 40 viktima

6 tetor 1947 në Messinia me magnitudë 7.0 richter me 3 viktima

22 prill 1948 në ishullin Lefkada me magnitudë 6.5 richter me 10 viktima

30 qershor 1948 në ishullin Lefkada me magnitudë 6.4 richter me 7 viktima

23 korrik 1949 në ishullin Chios me magnitudë 6.7 richter me 11vitima

12 gusht 1953 në Argostoli me magnitudë 7.2 richter me 476 viktima

30 prill 1954 në Sofades me magnitudë 7.0 richter me 25 viktima

19 prill 1955 në qytetin Volos me magnitudë 6.2 richter me 1 viktimë

9 korrik 1956 në Amorgos me magnitudë 7,5 richter me 53 viktima

25 prill 1957 në ishullin Rhodes me magnitudë 7.2 richter me 18 viktima

9 mars 1965 në Alonnissos me magnitudë 6,1richter 2 viktima

31 mars 1965 në qytetin Agrinio me magnitudë 6.8 richter me 6 viktima

4 prill 1965 në Arcadia me magnitudë 6.1richter me 18 viktima

6 korrik 1965 në Corinth me magnitudë 6.3 richter me 1 viktimë

5 shkurt 1966 në Kremasta me magnitudë 6.2 richter me 1 viktimë

29 tetor 1966 në Katouna të Aetoloakarnanias me magnitudë 6.0 richter me 1 viktimë

1 Maj 1967 në Drosopigi Ioanninon me magnitudë 6.4richter me 9 viktima

19 shkurt 1968 në Agios Efstratios me magnitudë 7.1richter me 20 viktima

20 qershor 1978 në qytetin e Selanikut me magnitudë 6.5 rihter me 45 viktima

24 shkurt 1981 në Halcyon me magnitudë 6.7 rihter me 20 viktima

13 shtator 1986 në qytetin Kalamata me magnitudë 6.0 richter me 20 viktima

21 dhjetor 1990 në qytetin Goumenissa me magnitudë 6.0 richter me 1 viktimë

15 qershor 1995 në Aegio me magnitudë 6.1richter me 26 viktima

7 shtator 1999 në Parnitha me magnitudë 5.9 richter me 143 viktima

8 qershor 2008 në Andravida me magnitudë 6.5 richter me 2 viktima

17 nëntor 2015 në ishullin Lefkada me magnitudë 6.5 richter me 2 viktima

12 qershor 2017 në ishullin Lesbos me force 6.3 richter me 1viktimë

21 korrik 2017në ishullin Kos me force 6.6 richter me 2 viktima

Termetet më të fuqishëm në Greqi

Tërmeti më i madh në Greqi në këto njëqind vitet e fundit është me forcë 7.2R tërmet që ndodhi më 12 gusht të1953 në ishullin Kefalonia. Ky vit solli goditjeve të mëdha sizmike

Dëmet e tij ishin me 476 vdekur dhe 2,412 të plagosur dhe shkatërrime të mëdha material. “Nga 33.000 shtëpitë që ishin atëherë në ato ishuj, ka pasur 27. 659 shëmbje, si dhe me dëme serioze në2,780 shtëpi Këto kanë të bëjnë, ndër të tjera në librin “Tërmetet e Greqisë” të znj Claus dhe Catherine Papazachos.

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: