8.7 milionë vdekje nga kanceri në 2015

Shendeti

kanceri ne focus -2

Rreth 17.5 milion raste të reja të kancerit ishin në 2015 një rritje deri 33% në krahasim me vitin 2005, ndërkohë që numri i vdekjeve nga kanceri ishin 8,7 milionë, sipas një studimi të ri shkencor ndërkombëtar.

Rritja e rasteve në një dekadë i atribuohet disa faktorëve, siç janë në rritje dhe plakje të popullsisë globale. Mundësia të vuajë kancer njeri është një në tre, ndërsa një grua ka më pak shanse që shkon një në katër. Kanceri është ende shkaku i dytë kryesor i vdekjes në botë pas shkaqe kardiovaskulare. Kanceri i prostatës është kanceri më i zakonshëm në meshkuj, për 2015 ishin 1.6 milinë raste, ndërsa kanceri trakea, bronkiale dhe mushkërive është ai që vret më shumë njerëz. Në gratë kanceri i gjirit si kanceri më i përhapur, në vitin e kaluar pati2.4 milionë, si më vdekjeprurëse. Kanceret më të zakonshme të fëmijërisë janë në mënyrë si leuçemia, tumoreve të tjera, Limfoma jo-Hodgkin, dhe kancerit të trurit dhe sistemit nervor.

Studiuesit, të udhëhequr nga Christine Fitzmoris në Universitetin e Uashingtonit në Seattle, i cili bëri njoftimin publikuar në revistën amerikane onkologjisë «JAMA Oncology», analizuar të dhënat për 32 mënyra të kancerit në 195 vende. Nga këto, në 174 vende u zhvillua në mes të 2005 deri në 2015 rritje të rasteve të përgjithshme të kancerit, por në 140 vende pati ulje në normat e vdekjes nga kanceri.

Hulumtuesit parashikojnë se në shifra absolute të rasteve të kancerit do të vazhdojë të rritet në të ardhmen, duke vënë edhe më shumë presion në sistemet shëndetësore të shumë vendeve. Por, duke shprehur optimizmin se “është e mundur të përparojë në luftën kundër kancerit”, në qoftë se nuk ka hapa të mëtejshëm në fushën e parandalimit, kontrollit të duhanit, vaksinimin, dhe ndryshimin e jetesës me më shumë ushtrime dhe e shëndetshme dietë.