Akoma edhe një cigare në ditë të merr jetën !

Shendeti

cigarja vret-2

Focus News /  Edhe ata që pijnë cigare me vite të tëra në mënyrë rutinore më shumë se një cigare , përballen me rrezikun 64% të vdekjes së parakohshme, në krahasim me jo-duhanpirësit, sipas një studimi të ri të SHBA-shkencore. Kushdo që pi një cigare më pak në ditë në bazë ditore, ka mundësi nëntë-fish për të vdekur nga kanceri i mushkërive, krahasuar me atë që kurrë nuk ka tymosur në jetën e tij.

Ata që pijnë një deri në dhjetë cigare në ditë, mesatarisht janë në rrezik 87% më të lartë të vdekjes së parakohshme nga ndonjë shkak, dhe pothuajse 12 herë më shumë gjasa të vdesin në mënyrë specifike nga kanceri i mushkërive. Ata gjithashtu kanë të paktën gjashtë herë më shumë gjasa të vdesin nga emfizemë dhe të mushkërive të tjera sëmundje të tjera plus dhe kanceri.

Rreziku është më i madh për atë që vazhdojnë për të pirë duhan edhe një cigare, në krahasim me ata që dikur kishin tymosur pak, por në fund e prenë. Sa më parë të prihet cigarja, rreziku zvogëlohet, kjo sipas sondazhit. Hulumtuesit në Institutin Kombëtar të Kancerit, e cila i përket Instituteve Kombëtare të Shëndetësisë të SHBA , i cili bëri njoftimin e publikuar në revistën amerikane mjekësore «JAMA Internal Medicine», analizuan të dhënat nga më shumë se 290.000 njerëz të moshës 59-82 vjet, prej të cilëve 8 % ishin duhanpirës, 54% ishin më parë pirës dhe 38% nuk e kishin tymosur fare.

“Zbulimet e reja ofrojnë dëshmi të tjera se nuk ka nivel të sigurt të cigareve të duhanit. Të gjithë duhanpirësit duhet ta lënë cigaren, pa marrë parasysh se sa cigare tymosin gjatë ditës “, përfundon studimi. Pirja e duhanit, sipas shkencëtarëve, është një problem i shëndetit publik në mbarë botën. Ajo është vlerësuar se shkakton  rreth pesë milionë vdekje në vit.