Çaj shumë i nxehtë mund të rrisë rrezikun e kancerit

1025

Hulumtimet në Kinë u zhvilluan në njerëz të moshës 30-79 vjeçare, të ndjekur për nëntë vjet

Çaj shumë i nxehtë i kombinuar me konsum të lartë të alkoolit mund të rrisë rrezikun e kancerit esophageal, sipas hulumtimit. Deri më sot kemi lidhur kancerin e esofagut me alkoolin dhe pirja e duhanit, por çaji i nxehtë po del nga pritjet dhe hyrja në listën e rrezikut të lartë. Hulumtimet që vijnë nga Kina u zhvilluan në njerëz të moshës 30-79 vjeçare, të ndjekur për nëntë vjet. Ajo që është vërejtur është se konsumi i lartë i çajit të nxehtë në kombinim me alkoolin ose pirjen e duhanit lidhet drejtpërdrejt me zhvillimin e shpejtë të kancerit esofag.

Hulumtuesit në Fondacionin Kombëtar të Shkencës të Kinës dhe Qendrën Shëndetësore të Universitetit të Pekinit, publikuan botimin në Journal Amerikane të Mjekësisë “Analet e Mjekësisë të Brendshme”, sipas Reuters, analizuan të dhënat për mbi 456,000 njerëz. Studiuesit kinezë thanë se “mungesa e çajit të nxehtë mund të ndihmojë në parandalimin e kancerit tek njerëzit që pijnë shumë alkool ose tym”.

Ekspertët në Britani, një vend ku konsumimi i çajit është tradicionalisht i lartë, kanë treguar se në Perëndim në përgjithësi njerëzit zakonisht pijnë çajin e tyre në temperatura më të ulëta se në Azi, duke rezultuar në më pak dëme në ezofagun e tyre. Kanceri që fillon në ezofag ka një mbijetesë prej vetëm pesë vjetësh pas diagnozës fillestare.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: