Amerika Latine kontinenti më vrasës në Botë

Bota

vrasja-fokus-1Amerika Latine mund të jetë kontinenti më vrasës në Tokë, por përmirësime të mëdha në sigurinë publike janë arritur në disa qytete të mëdha, sipas një hartë të re të Botës për vrasje që është duke u publikuar këtë javë. Dhjetë vrasje në pesë orë: një vdekjeprurës në një natë në trekëndëshin e rrezikshme në Sao Paulo-së. Disa metropole që dikur përmendeshin për numrin e madh për vdekjet e dhunshme  si: Medellín, Bogotá, São Paulo dhe Rio de Janeiro,  kanë rënie të vrasjeve më shumë se 60%, gjatë dy dekadave të fundit në sajë të përmirësimit të standardeve të jetesës, arsimimit më të mirë, puna efektive policore, thonë për Monitorin studiuesit. Ndërsa shifrat e përgjithshme janë në rënie, harta tregon se vrasjet më shumë janë përqendruar në komunitetet e varfra, dhe viktimat janë kryesisht të rinj – zakonisht njerëzit më ngjyrë apo me racë të përzier. Monitor është një hartë me karakter botëror interaktive në internet me të dhënat për shpërndarjen e vrasjeve për çdo vend, vitin, mosha e viktimës, gjinia dhe lloji i armës. Duke u mbështetur në statistikat nga Zyra e Kombeve të Bashkuara për Drogën dhe Krimin, zyrat qeveritare, institutet shëndetësore dhe të dhënat e policisë, autorët gjithashtu përfshijnë të dhënat të nivelit shtetëror të detajuar për Amerikën Latine, rajonin më të keq të prekur nga krimi. Harta Vrasje Monitor tregon se një e treta e 450,000 të vrasje në botë, çdo vit ndodhin në Amerikën Qendrore dhe Jugore dhe në Karaibet. Katërmbëdhjetë vende me shifra të larta nga 20 vende në një renditje të normave të vrasjeve janë në Amerikën Latine. Vendet me normat më të larta të vdekjeve në raport me numrin e banorëve janë vendet : Honduras, El Salvador dhe Venezuela. Duke përjashtuar zonat e luftës, Brazili ka shifrën më të lartë mme 56.337 vrasjeve në vitin 2012. Por sipas Robert Muggah, themeluesi kanadez të Institutit Igarapé, të dhënat tregojnë se viktimave të vrasjeve në Brazil kanë më shumë gjasa të jenë të rinjtë me  ngjyrë.

Dhuna nuk është e shpërndarë në mënyrë të barabartë të gjithë botën, shumë më pak në Brazil. Në shumë qytete të SHBA, për shembull, më pak se 5% e vendasve përbëjnë 75% të dhunës. Në Bogota, vetëm 2% vendasve  bëjnë  98% të vrasjeve që ndodhin

Faktet në vrasjet

Një mesatare prej 450.000 njerëz vdesin nga vrasjet në mbarë botën çdo vit, me një mesatare globale prej 6.7 vrasje për 100,000 banorë. Të paktën 78% e viktimave në mbarë botën janë meshkuj, dhe 85% e vrasjeve janë kryer në Amerikën Latine dhe vendet e Karaibeve. Më pak se një e dhjeta (8%) e popullsisë së botës jeton në Amerikën Latine dhe Karaibe, por rajoni përbën afërsisht një e treta (33%) të rasteve të vrasjeve të botës. Ndërsa kur matet nga shkalla e vrasjeve, 14 nga 20 vendet më të rrezikshme në botë janë të vendosura në Amerikën Latine dhe Karaibe. Qytetet më të rrezikshme në Amerikën Latine dhe Karaibe janë të vendosura në Honduras (San Pedro Sula dhe Choloma), Meksikë (Veracruz, Acapulco, Nuevo Laredo, Torreón), Belize, Brazil (Ananindeua dhe Maceió) dhe Kolumbisë (Palmira). Vendi më i sigurt në Amerikën Latine dhe Karaibe ku edhe është matur është Kili, me vetëm 2,74 vrasje për 100,000 njerëz, kjo për vitin 2013. Vetëm 10 vende në rajon kanë normat e vrasjeve më poshtë se 10-të, ku përfshijnë këto vende: Kili, Kuba, Argjentina, Suriname, Peru, Barbados, Uruguaj , Dominica, Kosta Rika dhe Paraguaj.