Sudimi : Ndryshimet klimatike i kanë bërë thatësirat 20 herë më shumë se sa një shekull më parë

Mjedisi

Thatësirat e vitit 2022 thanë lumenjtë kryesorë, shkatërruan kulturat bujqësore dhe rritën çmimet e disa ushqimeve – Ku përfundoi kërkimi i ri shkencor ndërkombëtar.

Ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njeriu dhe rritja e temperaturave si pasojë kanë bërë thatësira të rënda të verës si ato të këtij viti në Evropë, Amerikën e Veriut dhe Azi (veçanërisht në Kinë) të paktën 20 herë më shumë se sa një shekull më parë, sipas një studimi të ri shkencor në rang ndërkombëtar.

21 studiues evropianë dhe amerikanë të grupit World Weather Attribution, të cilët analizuan lagështinë e tokës në mbarë botën gjatë dy muajve të këtij viti korrik-gusht, sipas “New York Times” dhe “Financial Times”, besojnë se valët e të nxehtit të këtij viti dhe thatësirat në shumë pjesë të botës do të ishin “praktikisht të pamundura” pa faktorin e ndryshimit të klimës dhe “gazrat serë” gjithnjë në rritje.

Thatësirat e vitit 2022 kanë tharë lumenjtë kryesorë, kanë shkatërruar kulturat bujqësore dhe kanë rritur çmimet e disa ushqimeve, kanë shkaktuar zjarre shkatërruese, kanë kufizuar prodhimin e hidrocentraleve dhe kanë çuar në kufizime të disponueshmërisë së ujit edhe në Evropë. Kina në veçanti përjetoi verën e saj më të thatë në 60 vjet, me gjerësinë e lumit të famshëm Yangtze përgjysmuar.

Studimi vlerëson se thatësira të tilla dikur, para ndryshimeve klimatike, kanë ndodhur vetëm një herë në 400 vjet, ndërsa tani ato pritet të përsëriten në hemisferën veriore (ku përfshihet Greqia) të paktën çdo 20 vjet, me fjalë të tjera është 20 herë më shumë gjasa.

Në të vërtetë, nëse temperatura mesatare globale rritet edhe me 0,8 gradë Celsius – në krye të 1,2 gradëve që tashmë është rritur nga nivelet para-industriale – thatësira të rënda dhe të përhapura mund të ndodhin çdo dhjetë vjet, sipas klimatologut Dominique Schumacher i shkollës politeknike ETH. të Cyrihut. Siç tha ai, “me rritje të mëtejshme të temperaturave globale, në të ardhmen mund të presim thatësira verore edhe më të forta dhe më të shpeshta”.