Sot, Angela Merkel kërkon një mandat të katërt

940

Nga ora 8:00 të mëngjesit të dielën (koha lokale), 61.5 milionë shtetas gjermanë vijnë në votime për të shfaqur udhëheqjen e re politike në vend dhe për të zgjedhur deputetët që do t’i përfaqësojnë ato në Parlamentin Gjermane.

Votimet do të mbyllen në orën 18:00 (ora e Gjermanisë), kur rezultati do të dalë nga mediat. Sondazhet e fundit tregojnë se Kristian Demokratët e Angela Merkel do të vazhdojnë përpara, ndërsa Social Demokratët e Martin Schultz-it janë poshtë, duke postuar nivelin më të ulët në periudhën e pasluftës.

Absolutisht i sigurt është partia e parë e djathtë në Shtëpinë Gjermane të AfD (Alternate for Germany) me një normë që ndryshon ndërmjet 12-10%, gjithmonë sipas sondazhit në votime. Ndoshta kjo përqindje është edhe më e lartë për shkak të të ashtuquajturit “votim të fshehur”. Sondazhet kanë ardhur në përfundim se votuesit e mundshëm të së djathtës ekstreme kanë frikë të thonë ose kanë turp të thonë se si do të votojnë për këtë parti.

Në vendin e 4-të, partia e majtë duket të pasohet nga Liberalët dhe më në fund të Gjelbërve. Pyetja në këto zgjedhje nuk është se kush do të fitojë sepse kjo tashmë është përshkruar. Por ai është me të cilin do të qeverisë vendin…

Merkel

Angela Merkel, e lindur në Hamburg në 1954 nga babai i saj, një pastor lutheran, e kaloi jetën në Gjermaninë Lindore. Studioi fizikë në Universitetin Karlsplatz të Leipzig dhe hyri në Partinë Kristian Demokratë në vitin 1989 me rënien e Murit të Berlinit. Kursi i saj në partinë e duhur konservatore ishte i shpejtë. Me largimin e Helmut Kohlit, ajo merr udhëheqjen dhe kryeson partinë. Angela Merkel, e cila ishte kancelarja e parë femër në jetën politike gjermane, si të gjithë duket, do të fitojë gjithashtu një mandat të katërt.

Schultz

Martin Schultz ka lindur në vitin 1956 në Aix-la-Chapel, në kufirin gjermano-francez, nga një baba dhe një nënë e pasur e cila ishte gjithashtu një anëtar themelues i partisë së krishterë demokrat. Ai donte të bëhej futbollist, por pas një dëmtimi të rëndë, ai u largua dhe në moshën 20 vjeç ra në fushën e alkoolizmit. Ai dha një betejë të gjatë për të mbijetuar dhe e ka arritur.

Pyetja në këto zgjedhje nuk është se kush do të fitojë, sepse kjo tashmë është përshkruar. Por qëllimimi është me të cilin do të qeverisë vendin. Pas luftës në Gjermani, kishim shtatë qeveri të bashkëpunimit, që do të thotë se ekziston një traditë e gjatë e pajtimit mes mekanizmave të partisë

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: