Camereon: Ose ndryshon marrëdhënia me BE, ose ne largohemi

Bota

kameron -1Londra është e pakënaqur nga politika e BE-së lidhur me anëtarësimin e disa vendeve ballkanike në familjen Europiane, tepër e shqetësuar me lëvizjet e mëdha nga vendet e Rumanisë dhe Bullgarisë drejt Britanise. Për këtë kryeministri britanik Cameron ka vendosur që pas takimit me Presidentin e Komisionit Evropian, të filloj një turne në kryeqytetet e vendeve europiane për të bërë rinegocime të reja lidhur me këtë problem. Nëse nuk arrihet një marrëveshje e kënaqëshme me lidhjen e traktateve atëherë do të dalë me një refendum popullor ku mund të çojë vendin nga dalja e BE.

Nëse Mbretëria e Bashkuar do të mbetet anëtare e Bashkimit Evropian?. Për këtë do të ftohen për t’iu përgjigjur me “po” ose “jo” votuesit britanikë (dhe banorët e shtetasve të Komonuelthit, por jo nga vendet e BE) Londra ka paraqitur kushtet e reja që ka arritur të rinegociojë. Qëllimi është për të ngritur një kuti votimi jo më vonë se në fund të vitit 2017. Lidhur me këtë është edhe konteksti që përcakton lëvizjen e lirë të personave brenda BE-së, ndryshimet e cila gjithashtu kërkon Cameron. Për këtë qeveria britanike ende nuk ka paraqitur një “katalog” të detajuar të ndryshimeve të kërkuara. “Ne besojmë se politika e mirë është reforma, rinegocim dhe një referendum,” tha Kameron para se të largohej për turneun e tij, duke deklaruar i bindur se duke ndjekur marrëdhënie të reja do të përfundojnë me sukses. Qëllimi i Cameron është të pasur bisedime me udhëheqësit e të gjitha vendeve të tjera “27” deri sa të paraqisë të plotë një “listë” të asaj që ai dëshiron para samitit të Londrës në Qershor.