Die Zeit: Europa në rrezik të rritjes së partive ekstremiste

585

  “Matteo Salvini, Viktor Orban, Marin Leppen, Alexander Golad i AFD në Gjermani. Gjithkush dëshiron një Europë tjetër. Çfarë do të duket kjo Evropë e partive populiste ekstremiste? “Pyet gazeta gjermane Die Zeit dhe paralajmëron:

Kjo pyetje duhet të vihet në kohë, pasi rritjet e mëdha për ta priten në zgjedhjet e ardhshme evropiane të majit. Këto parti nuk do të bëhen aq të forta sa të jenë në gjendje të ndërtojnë Evropën nga një pozitë udhëheqëse. Por ata do të marrin aq shumë peshë në institucionet evropiane që do të jenë në gjendje të drejtojnë shumë çështje në mendjen e tyre “.

Këta udhëheqës të krahut të djathtë nuk janë të privuar nga vetëbesimi. Orban, për shembull, tha: “Tridhjetë vjet më parë menduam se Evropa ishte e ardhmja jonë, tani mendojmë se jemi e ardhmja e Evropës!”

Partitë populiste ekstreme të së djathtës kanë diçka të përbashkët: ata duan t’i japin shtetit kombit të tyre një rol kyç në të gjitha çështjet. Ata u premtojnë votuesve se do t’i mbrojnë nga rreziqet nga jashtë dhe nga brenda. Këto rreziqe përfshijnë, për shembull, emigracionin, por jo Rusinë e Vladimir Putin.

Këto rreziqe përfshijnë vendet e eurozonës në Bruksel, por jo Presidentin e SHBA Donald Trump. Populistët e krahut të djathtë duken si votues si mbrojtës i identitetin kombëtar.

Secili anëtar është në përputhje me rregullat

Në përgjithësi, secili anëtar zbaton rregullat, edhe nëse vendimet e përbashkëta mund të çojnë në disavantazhe afatshkurtra. Populistët e krahut të djathtë, megjithatë, nuk duan t’i pranojnë këto disavantazhe fare, edhe nëse kanë detyrime kontraktuale. Kjo është ajo që ata e quajnë dominuese. Donald Trump e ka bërë tashmë këtë. Ai ka hequr dorë nga të gjitha kontratat që nuk i përshtaten atij. Por kjo shkatërron besimin, bazën e çdo bashkëpunimi.

Salvin dhe Orban duan të bëjnë vendet e tyre “të mëdha përsëri”. Megjithatë, vetëm nëse të gjithë janë në gjendje të bëjnë kompromise, të gjithë mund të fitojnë përgjithmonë

Merrni shembullin e emigracionit: Salvini dëshiron të shpërndajë migrantë dhe refugjatë që vijnë në Itali. Orban refuzon të pranojë edhe një refugjat. Për të dalë nga ky konflikt interesi, të dyja bazohen në mbylljen e plotë të kufirit. Nëse nuk vijnë më shumë refugjatë, atëherë nuk do t’u duhet t’i shpërndajmë,  problemi është zgjidhur! Vetëm, subjekti nuk është aq i lehtë. Njerëzit do të vazhdojnë të vijnë në Evropë, edhe pse numri i tyre është shumë më i ulët se në vitin 2015. Çështja e pritjes dhe shpërndarjes do të vazhdojë të ekzistojë.

Duan të kufizojnë imigracionin

Le të marrim një shembull tjetër të mbështetjes financiare për vendet më të dobëta: Hungaria dhe Polonia duan të marrin fonde nga Brukseli, por kontribuesit si Italia dhe Austria duan të paguajnë më pak në Bruksel. Në afat të gjatë, Salvinini dhe Orban, Le Pen dhe Golan nuk do të jenë në gjendje t’i fshehin këto interesa konfliktuale. Sa më i fortë që ata janë në BE, aq më e dukshme do të jetë dilema. Do të ketë konflikte të dhunshme, sepse këta politikanë janë të panjohur në kulturën e kompromisit. Evropa e populistëve do të jetë një Evropë më e paqëndrueshme, e karakterizuar nga shtete kombëtare, të dyshimta, agresive dhe egoiste, paralajmëron Die Zeit.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: