Të jetosh në harresë: Refugjatët pa shtetësi të Europës, viktima te diskriminimit dhe femijet

737

Ne Bote më shumë se 10 milion njerëz, përfshirë ketu më shumë se një milion refugjatë nuk kanë shtetësi.

Si rezultat, ata shpesh janë mohuar të drejtat themelore, si arsim, shëndetësi dhe punësim. Pashtetësia është një problem konkret i refugjateve ne Evropen e cilivizuar, nje pashtetesi qe kaluar nga një brez në tjetrin, per te cilen mund të zgjidhet fare lehtë.

Po Evropa nuk deshiron nje gje te tille edhe pse ka nevoje te madhe per forca pune. Eshte kjo Evrope qe askush nuk do ta deshironte per te lene pa shtetesi mbi 11 milione emigrante dhe refugjate sebashku. Edhe pse nje pjese e refugjateve disponojne si karte te identitetit nje certificate e njohur nga perfaqesuesit local, ajo nuk meret ne considerate sin je prove e vetme.

Çfarë është pashtetësia?

Njerëzit pa shtetësi janë individë që nuk janë shtetas të ndonjë vendi. At mbeten UFO per Evropen. Një person mund të jetë pa shtetësi për arsye të ndryshme, si,kur një vend miraton ligje të kombësisë që përjashtojnë grupe të caktuara, por pashtetësia mund të jetë edhe një shkak të zhvendosjes, si një rezultat. Në shumë raste, individët dhe grupet u mohohet shtetësia përmes ligjeve dhe politikave diskriminuese që të çojnë në shtypjes dhe persekutimit. Këta faktorë mund t’i detyrojnë njerëzit të largohen nga vendi. Nganjëherë ata inkurajohen të largohen ose të deportohen me forcë.

Pa pashtetësi edhe femijet

Fëmijët e lindur në mërgim për prindërit e refugjatëve gjithashtu mund të jenë në rrezik të pashtetësisë. Këta fëmijë mund të bëhen pa shtetësi kur prindërit e tyre nuk mund të plotësojnë kushtet për shtetësinë e vendit të origjinës dhe vendi pritës nuk i jep shtetësi fëmijëve të pa shtetësisë të lindur atje.

Më të pambrojtur

Ndërsa njerëzit pa shtetësi mund të njihen si refugjatë dhe mund të aplikojnë rregullisht për azil, ato janë më të prekshme dhe shpesh gëzojnë më pak të drejta sesa refugjatët e tjerë:

– Njerëzit pa shtetësi mund ta kenë më të vështirë të kërkojnë azil për shkak të mungesës së dokumentacionit ose mungesës së vullnetit të shtetit për të lejuar hyrjen e personave pa shtetësi.

– Njerëzit pa shtetësi mund të jenë në rrezik të mbahen në burg ose të kthehen me forcë për shkak të mungesës së dokumenteve të identitetit.

– Pashtetësia mund të rezultojë në kufizime në lirinë e lëvizjes dhe në problemet e qasjes në asistencë dhe asistencë për shkak të mungesës së dokumentacionit. Të drejtat e personave pa shtetësi ndryshojnë nga një vend në tjetrin.

– Njerëzit pa shtetësi mund të mos jenë në gjendje të kthehen në vendet e tyre të origjinës, pasi frika e persekutimit ndalet sepse ata nuk janë shtetas dhe nuk kanë të drejtë të hyjnë ose të qëndrojnë.

/focus news.al/

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: