Ekstremi i djathte ne Evrope, 27 milione votuan per te…

972

Fryma e zezë e ekstremit të djathtë shtrihet anembanë Evropës. Pranimi i nacionalistëve në Parlamentin Federal të Gjermanisë për herë të parë që nga Lufta e Dytë Botërore duhet t’i bëjë udhëheqësit e BE ta shohin problemin në dimensionin e saj të vërtetë.

Në zgjedhjet gjermane, ne pamë AfD ksenofobike te hyjnë në Shtëpinë me një normë afërsisht 13%. Si AfD-në në Gjermani dhe Frontin Kombëtar në Francë ndërtojnë axhendën e tyre në këto çekuilibrime, por edhe në emigracion.

Në total, zyrtarisht  27 milionë evropian votuan per partitë e ekstremit të djathtë në të gjithë Evropën, në procesin zgjedhor nga viti 2015 deri në të tashmen. Në Francë, Le Pen arriti në 33% në kohën kur Makron promovon reformat e punës që rrisin anti-popullaritetin e tij. E njëjta gjë vlen edhe në Hungari, ku e drejta ekstreme arrin 20%, pa folur për qeverinë konservatore konservatore.

Le të shohim statistikat e ngritjes së partive të ekstremit të djathtë në Evropë:

Harta: Ngritja e zezë e së djathtës ne Evropë

 Greqi: 7% për organizatën kriminale neo-naziste në zgjedhjet e fundit të shtatorit 2015

Qipro: 3.7% e luftës së ekstremit të djathtë të ELAM në zgjedhjet e majit 2016

Portugali: 0.5% për partinë e ekstremit të djathtë në shkurt 2013

Italia: 4.1% në zgjedhjet e fundit të shkurtit 2013 për Lidhjen e Veriut (që morën pjesë në koalicionin e krahut të djathtë me Berlusconin)

Hungaria: 20.2% për partinë e ekstremit të djathtë në zgjedhjet e prillit 2014

Austria: 46.2% mblodhën kandidatin për president të vendit të partisë ekstremit të djathtë në zgjedhjet e dhjetorit 2016 (raundi i dytë)

Franca: 33.9% e kanë mbledhur Le Penin si kandidat për president të Frontit Kombëtar në maj 2017

Belgjikë: 3.7% e partisë ekstreme të së djathtës në zgjedhjet e majit 2014

Hollande: 13.1% e partisë së ekstremit të djathtë Wilders (renditjes 2) në zgjedhjet e marsit 2017 – nga e cila ende lindin qeveri …

Polonia: 8.9% për partinë ekstrem të djathtë të vendit në zgjedhjet e tetorit 2015

Danimarka: 21.1% për partinë e ekstremit të djathtë në zgjedhjet e qershorit 2015

Suedia: 12.9% u përqendruan në të djathtën ekstreme në zgjedhjet e shtatorit 2014

Finlanda: 17.8% përqindja e partisë së ekstremit të djathtë që nga zgjedhjet e prillit 2015

Angli: 1.8% për UKIP në zgjedhjet e fundit 2017

Sllovakia: 8.6% për partinë e ekstremit të djathtë në zgjedhjet e marsit 2016

Zvicra: 29.4% në zgjedhjet e vitit 2016 dhe partia e parë Partia Popullore Zvicerane e ekstremit të djathtë të vendit. 27 milionë vota në partitë e ekstremit të djathtë në të gjithë Evropën

Partitë e së djathtës ekstreme dhe të së drejtës nacionaliste ne 27 vende publikuar nga Le Figaro

Gjermania: NPD, AFD, REP.

Austri: FPÖ, BZÖ, Ekipi Stronach.

Belgjikë: FN, VB, VU.

Bullgaria: IMRO-NBM, Attak, BBT, NFSB.

Qipro: ELAM.

Kroacia: HSB, HČSP, HDSSB.

Danimarka: DF.

Spanja: AN, DN, FE, FE-JONS, MSR.

Estonia: TEE, EKRE, ERL.

Finlanda: SVR, PS.

Franca: FN, MNR, LdS.

Greqia: Agimi i Artë, LAOS, EM (Front Kombëtar), Bashkimi për Atdheun dhe Njerëzit.

Hungari: JOBBIK, MIÉP.

Irlandë: CSP, DDI.

Italia: LN, FT, FN, AN, FN, AS, MIS, Casapound, M5S.

Letonia: NA, LV, LNKK. Lituania: LDP, JL.

Luksemburgu: ADR.

Norvegjia: FrP.

Maltë: IE.

Hollande: PPV, Liste Pim Fortuyn, NR.

Poloni: KNP, RN, PS, Kukiz15, Samoobrona, LPR.

Portugalia: PNR.

Republika Çeke: UNK, NS.

Rumani: PRM.

Britania e Madhe: Ukip, BNP, NF.

Sllovakia: SNS, L’SNS. Slloveni: SNS.

Suedia: SD, SP, ND, NMR. Suisse: UDC.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: