Europol paralajmëron për sulme të shtetit islam në Evropë

Bota

europol-2

Shteti Islamik ka të ngjarë të lëshoj më shumë sulme në Evropë, paralajmëroi shërbimin policor të BE-së sot si Europol, me dhjetra luftëtarë tashmë gjenden në terren, dhe si shumica e tyre janë të mundshme për të arritur në kontinentin evropian pas humbjes ye shtetit islamik nga Siria dhe Iraku.

Në raportin e tij për kërcënimin që vjen nga organizata islamike në 28 vende anetarë të BE, Europol, theksoi se llojet më të mundshme të sulmit janë ato të përdorura në vitet e fundit, nga të shtënat masive dhe shpërthimet vetëvrasëse si ato ne Paris dhe Bruksel, për sulme me thika dhe mënyra të tjera nga radikalët veprojnë individualisht. Makina bombë dhe rrëmbime, e cila është një praktikë e zakonshme në Siri, do të mund të jenë taktike në Evropë, thekson Europol. Pothuajse i tërë Bashkimi Evropian është nën kërcënim, pasi të gjitha qeveritë mbështesin atë në bazë të koalicionit të udhëhequr nga SHBA në Siri, Europol tha, duke paralajmëruar se Shteti Islamik mund të depërtojnë komunitetet e refugjatëve në Evropë në një përpjekje për të shkaktuar armiqësi në klasa e emigrantëve.

Shërbimet Policore të BE-së tha se, Shteti Islamik është gjithashtu e mundur për të filluar sulme të planifikimit, dhe për të dërguar luftëtarë në Evropë nga Libia dhe se organizatat e tjera, duke përfshirë Al Qaeda dhe degët e tyre mbetet një kërcënim për kontinentin. Drejtori i Europolit Rob Oueinrait tha se shtetet anëtare të BE kanë intensifikuar bashkëpunimin e tyre në çështjet e sigurisë pas sulmeve të fundit IR, duke parandaluar komploteve të mëtejshme.

 “Megjithatë,” tha ai, “Raporti i sotëm tregon se rreziku është ende i lartë dhe përfshin komponentë të ndryshëm që mund të trajtohen vetëm me një bashkëpunim edhe më të mirë.”