Evropa ka përjetuar dimrin më të nxehtë që nga … 1855

273

Ky dimër, dhjetor 2019 – shkurt 2020, ishte shumë më i ngrohti në Evropë që nga viti 1855, sipas Shërbimit Evropian për Ndryshimet Klimatike të Kopernikut.

Temperatura mesatare e tremujorit ishte 1.4 gradë celsius mbi rekordin e mëparshëm të temperaturës së dimrit 2015-16.

Dimri i këtij viti ishte gjithashtu 3.4 gradë më i ngrohtë se mesatarja e 1981-2010. Në nivel global, viti 2019 ishte viti i dytë më i nxehtë në kohën meteorologjike, me të pesë vitet e fundit dhe dekadën e fundit ishte më i nxehti në 150 vjet.

Shkurti i vitit 2020 ishte shkurti i dytë më i nxehtë në Evropë dhe në të gjithë globin.

Temperaturat e muajit të kaluar ishin pothuajse në të gjithë Evropën mbi mesataren e 1981-2010 për këtë muaj. Shkurti më i nxehtë ishte ai i vitit 2016 (vetëm 0,1 gradë mbi këtë shkurt). Periudha 12-mujore e Marsit 2019-Shkurt 2020 ishte 0.64 gradë më e ngrohtë se mesatarja 1981-2010.