Përse deti ka ngjyrë blu, kur uji është transparentë?

Mjedisi

pse deti  merr ngjyre bluPo cili është faktori kryesor që ndikon në atë që ne shohim?

Shumë ndoshta kini menduar në një pikë në jetën tuaj, pse uji i detit eshte blu, blu apo edhe e qiell, por nese kete uje deti ju e vendosni atë në një shishe uji është i tejdukshëm.

Kush është ajo që përcakton ngjyrën e detit dhe kështu ne shohim? Me të vërtetë blu? Faktori kryesor që ndikon në ngjyrën që ju shihni është diellit. Sipas ekspertëve grimcat e ujit rufasin ngjyrën të kuqe, jeshile, portokalli dhe gjatesi vale të verdhë të diellit. Në thellësi më të mëdha, deti është i errët dhe në drejtim të bregut të lehta. Kjo është për shkak se pika që uji nuk është shumë i thellë, ngjyrat prishet e dritës nuk absorbohet aq lehtë dhe kështu me gjatesi vale blu ketë të njëjtin efekt. Uji në ujë të cekët merr një ngjyrë që është e afërt me të bardhë me një apel kaltërosh, se ajo që ne shohim blu apo blu të lehtë. Shumë dete kanë një ngjyrë të gjelbër dhe ne raste të rralla në det të veçanta të planetit një ngjyrë të kuqërremtë. Kjo zakonisht ndodh për shkak të përbërësve të ujit. Lloje të ndryshme të algave të gjelbër në sasi të mëdha ose algat respektivisht të kuqe dhe kafe  ndryshojnë ngjyrat e detit që ne zakonisht e shohim në blu