Evropa – Kështjellë, “sulm” ndaj Tokës së mjerë

Emigracioni Kryesore

europa ne focus-1Trajtimi i emigrantëve dhe refugjatëve si “armik pushtues” është bërë paturpësisht  ideologjia më dominuese nga Evropa, që nga ana e saj po zgjeron kufijtë në bregdetin e Afrikës së Veriut, aq sa dhe forcat e armatosura nuk do të jenë të kënaqur më në “mbrojtje”, por do të shkojnë në “sulm” ndaj Tokës së mjerë. Ky është thelbi i politikave të reja që po praktikon për emigrantët kjo Evropë. Shumë lot krokodili janë derdhur ditët e fundit për qindra të vdekur në fund të Mesdheut dhe që publikohen me titujt të mëdha në mediat botërore, ndërkohë që shumë fjalë të bukura u thanë për “përgjegjësitë që duhet të marrin si Evropë”, për  një projekt i ri që BE-ja është vazhdimi i politikës vrasës që e ka kthyer Mesdheun në një varrezë.

Kohët e fundit lidhje me pyetjen e pranimit të emigrantëve dhe refugjatëve, masa e vetme është se janë duke luftuar më shumë  për “ndarjen e barabartë” të refugjatëve brenda BE-së dhe futjen e një kartës magjike “karta blu” për disa emigrantë. Por, çështja e “shpërndarjes” duket se po pengohet para se të shpallet dhe të miratohet si parim dhe më pas si ligj. Njëri pas tjetrit, një seri e shteteve evropiane po reagojnë në perspektivën për siguruar mikpritjen e refugjatëve.  Disa nga këto vende janë ndër më të pasurat në planet dhe për ketë kanë një përgjegjësi të rëndë për situatën në rajon që çon në shpërngulje të mëdha të popullsive që kërkojnë parajsën, diellin më të mirë. “Karta Blu” është e barabartë me “Kartën Jeshile” të Shteteve e Bashkuara dhe të ofrojnë ndihmë për emigrantët me profesion “shumë të aftë”  të cilat Shtetet Anëtare konsiderojnë se kanë nevojë për ekonominë e tyre.  Logjikën e këtij lloji të pajisjes me kartën magjike “Karta Blu” e ka denoncuar shkrimtari senegalez Fatou Ntiome, në një fjalim në panelin mbi emigracionin: “Dhe kjo vizë Shengen për të cilin ju flisni … kjo vizë më jep mundësinë që të ftohem për të folur në universitetet tuaja, kur duket se mendja ime e dobishme është e dobishme dhe për ju, por kjo ju mëtzit se vëllai im, i cili ndoshta nuk ka dipllomën që kam unë, dëshiron të vi në Evropë për të punuar në ndërtim, kjo ide i bën vendet e tuaja skizofrenike. Ju nuk mund të ndajë emigrantët të dobishëm dhe toksike”.

Pra, në qoftë se këto janë të vetmit pikat e planit të ri në lidhje me pritjen, atëherë do japin goditje. Instrumentet dhe fuqitë e forcave të përbashkëta të kufijve Frontex do të trefishohen, me një rritje të konsiderueshme në shpenzimet për forcimin e biznesit Triton dhe Poseidon. Dhe më kryesorja në fund të fundit është vendimi për operacione të përbashkëta ushtarake në Mesdhe kundër “rrjetet e trafikantëve.” Qeveritë evropiane do të organizojnë sulme në brigjet e Libisë dhe Afrikën e Veriut për të parandaluar refugjatët që përpiqen për të shpëtuar nga ferri në të cilën gjenden aktualisht. Edhe pse njëri është i njohur me funksionimin e imperializmit dhe sidomos me praktikat e kapitalizmit perëndimore përballë gjithë “Botës së Tretë” nuk pushon të shokojë se thelbi i strategjisë së SHBA-BE drejt Lindjes së Mesme dhe Afrikës është përmbledhur në  “dhe një tjetër luftë është përgjigje, pavarësisht nga kjo pyetje.” Kreu i Punëve të Jashtme të BE-së tha se do të jetë operacion detar dhe nuk do të ketë bombardimeve. Megjithatë, një dokument i publikuar në gazetën “Guardian” thekson fushatën “nga ajri dhe deti.” Përtej karakterit specifik në fund do të merret sulm, nuk mund pushon së qeni ende luftë, dhe ne e dimë mirë se si qeveritë perëndimore e kanë llogaritur “dëmin kolateral”, kur ata të shkojnë në luftë. Përveç të vdekurve në fund tëMesdheut, do të mjaftojë si një paralajmërim se si BE-ja percepton “operacione për pengim.” Trajtimi i emigrantëve dhe refugjatëve si “armik pushtues” është bërë paturpësisht  ideologjia më dominuese. Në samitin e NATO-s në Antalia tëTurqisë, në “kërcënimet e reja” që përballen shtetet evropiane anëtare të Aleancës imperialiste, janë shteti islam dhe Rusia, dominuar nga “valët e emigrantëve të paligjshëm në kufirin jugor të BE-së”! NATO gjithashtu ka qenë e gatshme për të mbështetur bizneset e ushtarake të BE-së në bregdetin e Veriut. Afrikës.

Gjithashtu me vendimin për të sulmuar Libinë, kanë modernizuar dhe propagandë kundër “trafikantëve të paskrupullt”. Jo se shumë prej tyre janë të paskrupullt, por ata nuk janë fajtorët. Klandestimi i trafikantëve është një mënyrë për të fituar “moral” dhe “fytyrë njerëzore” të synimeve të njëta të emigrantëve dhe refugjatëve. Në një peticion të shkëlqyer “Jo në kthetrat e kontrabantistëve – por e drejta për të lëvizur”, të nënshkruar nga mbi 300 akademikëve dhe studiuesve mbi emigracionin nga e gjithë bota theksoi hipokrizinë e përdorimit gjithnjë e më të shpeshtë të termit “tregtarët e skllevërve të shekullit të 21-të”