Fitojnë grevistët në France: Qeveria tërheq reformën e pensioneve

1022

Qeveria është ‘e përgatitur të tërhiqet’ nga plani i saj i reformës së pensioneve pasi inkurajon francezët të punojnë deri në moshën 64 vjeç, gjë që refuzohet unanimisht nga sindikatat, tha Kryeministri Eduard Philippe në një letër sot të Shtunën, në sindikatat dhe organizatat e punëdhënësve.

Kreu i qeverisë kishte premtuar të jepte një deklaratë gjatë ditës në përpjekje për t’i dhënë fund grevës.

Eduardo Phillip, sqaroi në letrën e tij se partnerët socialë duhet të bien dakord për masat që duhen marrë për të siguruar bilancin financiar të sistemit të pensioneve në 2027 – përndryshe zgjatja e moshës së pensionit do të rikthehet. Kjo masë ishte më e diskutueshme e planit të reformës së pensioneve pasi mosha e pensionit është rritur në 64 vjet.

Tani organizatat e punëdhënësve dhe sindikatat do të duhet të angazhohen në një konferencë mbi bilancin e pensioneve dhe financimin, e cila duhet të paraqesë konkluzionet e saj “deri në fund të prillit”, tha kryeministri.

Nëse ata nuk arrijnë të gjejnë masa deri atëherë për të balancuar sistemin, qeveria do të miratojë ligjin, paralajmëroi ai. “Dua të jem shumë i qartë në këtë pikë: Unë do të marr përgjegjësinë”, insistoi kryeministri.