Zaev: “Çështja e identitetit tonë nuk është diskutuar me Greqinë”

Rajoni

Në një intervistë në radio stacionin e shtetit të Austrisë, ORF Kryeministri i Maqedonisë tha se çështja e identitetit (shtetësisë) nuk është diskutuar fare në negociatat me Greqinë.

Jam i kënaqur që nuk ka referencë për identitetin. Është mirë, sepse identiteti është një emocion personal. Kjo çështje nuk mund të zgjidhet ose nga një votim në parlament apo me referendum, “tha ai, sipas Deutsche Welle. Kujtojnë se, siç kishte qenë agjendën e njohur – shtatë pikat, me të cilën filluan negociatat për çështjen e Maqedonise, përfshin për herë të parë emrin dhe pastaj të përdorin, gjuhën, identitetin (shtetësi), përdorime komerciale , akronimet duhet të bazohet në emrat e reja dhe shkurtesave do të rezultojë nga ajo”. Duket se gjuha dhe identiteti janë pikat më të vështira për vendin fqinj. Zaev kishte folur në mënyrë të përsëritur në lidhje me nevojën për të respektuar “dinjitetin” e bashkëqytetarët e tyre, duke iu referuar drejtpërdrejt në çështjet e gjuhës dhe identitetit. Në të njëjtën intervistë, kryeministri maqedonas shprehu besimin se të dy vendet do të kenë përfunduar me sukses negociatat deri në Samitin e NATO-s në korrik.