FMN: Emigracioni është i dobishëm për zbutjen e inflacionit në Mbretërinë e Bashkuar

Bota Emigracioni

Duke lejuar që mungesat e fuqisë punëtore të adresohen në tregun e punës, imigrimi mund të ndihmojë në zbutjen e inflacionit në MB, thotë Gita Gopinath, zëvendësdrejtoreshë menaxhuese e Fondit Monetar Ndërkombëtar.

Në kohët e sotme, me inflacion kaq të lartë, të kesh punëtorë që mund të plotësojnë mungesat e stafit në sektorët ku ekzistojnë mund të ndihmojë në uljen e inflacionit,” thotë Geeta Gopinath në një intervistë të ribotuar në faqen e internetit të BBC.

Kështu që unë mendoj se ka përfitime në sjelljen e punëtorëve të huaj në Mbretërinë e Bashkuar, këmbëngul ajo.

Inflacioni në Britaninë e Madhe arrin në 8.7% dhe është më i larti në mesin e vendeve të Grupit 7 (G7). Inflacioni i ushqimeve është edhe më i lartë, duke arritur në 20%.

Kryeministri britanik Rishi Sunak ka thënë se numrat e imigracionit legal janë “tepër të larta”.

Mbretëria e Bashkuar regjistroi një emigracion rekord prej 606,000 njerëzve në vitin 2022. Shifra ushtron presion mbi qeverinë konservatore, e cila ka premtuar të reduktojë flukset e imigracionit dhe të “marrë kontrollin e kufirit” pas Brexit.

Dalja e Mbretërisë së Bashkuar nga Bashkimi Evropian ka kontribuar në rritjen e presioneve në tregun britanik të punës, i cili tashmë ishte goditur nga pandemia.

Ekonomistët vlerësojnë se ka qindra mijëra më pak punëtorë evropianë në Mbretërinë e Bashkuar se sa para Brexit.

Rënia e punëtorëve evropianë ka shkaktuar mungesa në logjistikë, bujqësi, turizëm, ndër të tjera, dhe biznesmenët po bëjnë thirrje për një relaksim të procesit të vizave.

Nga pandemia u ndikua edhe tregu britanik i punës, pasi ka qindra mijëra pacientë të gjatë me Covid, të cilët janë të paaftë për të punuar, ndërsa në të njëjtën kohë rimëkëmbja pas pandemisë shkaktoi kërkesë të madhe për bizneset dhe për rrjedhojë një nevojë të madhe për fuqi punëtore.

Sipas Gita Gopinath, Fondi Monetar Ndërkombëtar pret që Brexit të reduktojë potencialin e rritjes së ekonomisë së Mbretërisë së Bashkuar me 2.5% në 4%, në përputhje me vlerësimet e Bankës së Anglisë për një ndikim negativ prej 3% në produktivitetin e vendit.