Fundi i pasaportave – Njohja e fytyrës në aeroporte

Teknologji

Vjen dhe fundi i pasaportave. Në të ardhmen e afërt nuk do të duhet më një pasaportë apo dokumente të tjera për të udhëtuar, mund të hipet në një avion me anë të njohjes së fytyrës. Ndërmarrja Kombëtare e Transportit Ajror Finnair i Finlandës dhe operatori i aeroportit Finavia, po provojnë duke përdorur një teknologji të fytyrës, njohjen për të përshpejtuar check-in në aeroport.

“Njohja e fytyrës është një nga teknologjitë e reja që ne përjetojmë në disa aeroporte, si ka interes të madh në këtë në botën e aviacionit dhe të tjera.”, theksoi Timo Rissanen, kreu i Kompanisë Ajrore Finnair në Helsinki në ZDNet

Gjatë provës në tre javë, 1,000 pasagjerët e Finnair janë të ftuar të provojnë sistemin e ri. Me një app Android, ata marrin tre imazhet e fytyrave të tyre, të cilat janë konvertuar në identifikues undetectable biometrike për të shmangur ruajtjen e imazheve nga palët e treta për të zgjedhur një pamje ne vendin e caktuar në aeroport.

Një kamera e vendosur lert në drejtim të turmës dhe të gjitha detajet përkatëse shfaqen në ekranin e agjentit të shërbimit të klientit kur udhëtari afrohet banak. Agjenti kontrollon dokumentet dhe për të konfirmuar nëse njohja e fytyrës është i suksesshëm.

Testi është kryer nga kompania software finlandeze Futurice duke përdorur materiale gjerësisht në dispozicion, të tilla si një kompjuter me ekran me prekje dhe një aparat fotografik dhe software.

Përmendet se kjo teknologji nuk do të kërkojë në aeroportin e vizitorëve të skanojnë fytyrën e tij në një pajisje, por scanimi do të bëhet automatikisht nga kamerat e aeroportit. Pra testet aktuale janë bërë direkt në aeroport, ku mjedisi është më kërkues të variacioneve të ndriçimit në një kohë që udhëtarët janë në lëvizje.

Burimi: secnews.gr