Greqia: Rishikimi i pasaportave të shqiptarëve që u paraqitën si Vorioepiriotë.

Greqi

Një qarkore e re po shpërndahet që nga 9 nëntori i 2018 në zyrat e departamentit të huaj, në ministrisë së brendshme dhe shërbimeve të tjera lidhur me procedurat e natyralizimit.

Kjo qarkore fillon zgjidhjen e një kërkese fikse nga të gjithë njerëzit e minoritareve, teksa pamë gjithnjë e më shumë shqiptarë që përfaqësonin Vorioepirin, vetëm për të marrë pasaportën greke në duart e tyre duke u dhënë atyre qasje në të gjitha vendet evropiane, shkruan e perditeshmja tachydromos.gr, duke shtuar se: Midis tyre janë edhe raste më të ashpra ku shqiptarët me qëndrime anti-helenike janë natyralizuar grekë. Natyrisht, Vorioepiriotët, përpara marrjes së shtetësisë greke, përdornin Letrën e Identitetit Homogjen (EHIC), në fillim të procedurave të natyralizimit, mbajtësve të EATT nuk u kërkohej të provonin origjinën e tyre greke, për arsye se komoditeti konsiderohej se ky identitet i veçantë e provoi .

Tani që qytetarët shqiptarë kanë marrë nënshtetësinë greke si bartës të EATT, ata do të ri-testohen dhe do të duhet të dëshmojnë identitetin e tyre të atdheut nëse ndodh një nga situatat e mëposhtme:

  1. për një falsifikim konsullor të vizave që i është lëshuar një personi me prova të ndryshme që nuk është personi i njëjtë me të natyralizuarin
  2. për lëshimin e një vize konsullore të lëshuar pas vitit 2001, por që nuk është provuar të jetë homogjene.

Pa dyshim, kjo qarkore hap rrugën për një rikthim të një taktike të gabuar, me kusht që të ketë një vullnet për zbatimin e tij.