Hapja e shkollave, OBSh jep udhëzime për përdorimin e maskës nga fëmijët

234

Organizata Botërore e Shëndetit u ka dhënë udhëzime prindërve dhe mësuesve mbi përdorimin e maskës nga fëmijët, sipas kategorisë së moshave.

Sidomos për fëmijët midis 6 dhe 11 vjeç, duhet tëkenë parasysh, se përhapja e virusit në zonë, si dhe kontakti i fëmijëve me të moshuarit dhe grupet e tjera të prekshme duhet të merren parasysh. Në një kohë kur shumica e vendeve në botë u kërkohet të vendosin se si të rihapin shkollat, Organizata Botërore e Shëndetit po bën rekomandime të reja për përdorimin e maskave nga fëmijët.

Dokumenti me rekomandimet e rishikuara të organizatës rekomandon përdorimin e një maskë nga fëmijët mbi 12 vjeç, në të njëjtat raste dhe në të njëjtat kushte që është e detyrueshme për të rriturit dhe veçanërisht kur të paktën një metër distancë nga njerëzit e tjerë nuk mund të vërehet dhe nëse ka një përhapje të gjerë të koronavirusit të ri në atë zonë.

Për fëmijët midis moshës 6 dhe 11 vjeç, rekomandohet që të merren parasysh përhapja e virusit dhe nëse fëmija ndërvepron me individë me rrezik të lartë, siç janë të moshuarit.

Fëmijët e moshës pesë vjeç e poshtë nuk duhet të mbajnë normalisht maska.

Udhëzimet e reja nuk specifikojnë nëse fëmijët mbi moshën 12 vjeç duhet të mbajnë maskë në shkollë, pa përjashtuar përdorimin e një maskë në klasa që do të prezantohet në fillim të vitit të ri akademik.