Hëna e Drerit: Hëna e plotë e korrikut sonte

Shkence

Sot, e mërkurë, 13 korrik, ata që shikojnë nga qielli do të kenë mundësinë të shohin hënën e plotë madhështore dhe të ndritshme të korrikut.

Hëna e korrikut është një super hënë e plotë, zakonisht më e ndritshme se të gjitha të tjerat.

Ky fenomen mahnitës, i cili ndodh vetëm disa ditë në vit, do të ndriçojë qiellin e verës sot, 13 korrik 2022, e mërkurë. Shkëlqimi i tij pritet të arrijë sonte rreth orës 21:37.

NASA raporton se fenomeni do të jetë i dukshëm për rreth tre 24 orë.

Termi superhëna zakonisht i referohet një hëne të plotë që mund të dallohet më shumë se të tjerët sepse është brenda 90% të orbitës së saj më të afërt me Tokën. Revista Almanac raporton se hëna super e plotë e korrikut do të jetë më e gjata dhe më e ndritshme për të gjithë vitin 2022, pasi Hëna do t’i afrohet Tokës këtë vit me vetëm 356,418 kilometra.

Shkëlqimi i saj është vendosur të arrijë 100%, që do të thotë se “Hëna e Drerit” do të shfaqet rreth 16% më e ndritshme dhe 7% më e madhe se një hënë e plotë normale. Vihet re se në përgjithësi ndryshimi në madhësi dhe shkëlqim të një super hëne të plotë nuk është i dukshëm me sy të lirë, megjithatë Sky and Telescope shpjegon se superhëna e plotë mund të duket më e madhe se një hënë e plotë e thjeshtë pak para perëndimit të diellit.

Emri më i zakonshëm për këtë hënë është “Buck Moon”. Ky emër lindi sepse, sipas traditës, çdo vit në këtë kohë fillonin të dilnin nga balli brirët e rinj të drerit mashkull, të “mbuluar” me gëzof prej kadifeje dhe të butë. Megjithatë ruan edhe disa emra të tjerë si: “Hëna e Plotë e Rrufesë”, “Hëna e Plotë e Sanës”, “Hëna e Plotë e Ujit Mjaltë”.