Komisioneri Avramopulos: Emigrantët në Evropë kanë ardhur për të qëndruar

902

migracioni dhe diversiteti janë modeli i ri”, tha komisioneri sot ne Ditën Botërore të Emigracionit

Nevoja për një afat-gjatë qasjes çështje strategjike për migracionin dhe rregullimin e duhur të politikave relevante për t’iu përgjigjur në mënyrë adekuate me kushtet dhe sfidat aktuale dhe të ardhshme, thotë në një artikull Komisioneri Evropian për Migracionin

“Është koha për t’u përballur me të vërtetën. Ne nuk mund dhe nuk do të jetë kurrë në gjendje për të ndaluar imigracionin. Kriza e refugjatëve në Evropë mund të zhduket, por migrimi global nuk do të ndalet. Sot, Dita Ndërkombëtare për Emigrantët, më shumë se 244 milionë njerëz jetojnë jashtë vendit ku kanë lindur. Lëvizja njerëzore gjithnjë e më shumë do të përcaktojë shekullin e 21-të. Nëse duam të jemi gati për këtë, duhet të fillojmë përgatitjet tani. Migracioni është një çështje emocionale, e ndjeshme dhe politike. Ajo ka kontribuar në rezultatin e zgjedhjeve në Evropë dhe në mbarë botën. Por nuk mund të flasim vetëm për menaxhimin e krizave:

Migrimi është realiteti ynë i ri. Është koha që të fillojmë të mendojmë, flasim dhe veprojmë për migracionin në një mënyrë më gjithëpërfshirëse dhe afatgjatë, duke zbatuar politika që synojnë nxitjen e integrimit dhe përfshirjes. Gjatë dy viteve të fundit, Evropa ka qenë e shqetësuar kryesisht në adresimin e nevojave urgjente urgjente të migrimit global dhe krizës së refugjatëve; dhe me të vërtetë me shumë sukses. Parregullsitë kanë rënë me 63%. Më shumë se 32,000 refugjatë janë zhvendosur në Evropë. Më shumë se 25,000 njerëz që kanë nevojë për mbrojtje janë rivendosur në kontinent, me një tjetër 50,000 që pritet të arrijë dy vitet e ardhshme. Dhe mijëra emigrantë janë ndihmuar në Libi në bashkëpunim me partnerët ndërkombëtarë. Është marrëzi të mendosh se emigracioni do të zhduket nëse dikush miraton një gjuhë të vështirë. Është naive të mendosh që shoqëritë tona do të mbeten homogjene dhe të imunizuar nga emigracioni nëse dikush ngre gardhe. Është absurde të besohet se emigracioni do të mbetet në anën tjetër të Mesdheut, nëse solidariteti tregohet vetëm në aspektin ekonomik. Ne duhet të fillojmë të jemi të sinqertë me qytetarët të cilët janë të shqetësuar për mënyrën e trajtimit të migracionit. Ne mund të mos jemi në gjendje të ndalojmë imigracionin. Por ne mund të jemi më të mirë, më të mençur dhe proaktiv në menaxhimin e këtij fenomeni. Megjithatë, nuk mund ta arrijmë këtë nëse nuk pranojmë një ndryshim në qëndrimin dhe një ndryshim në tregimin tonë.”
Këtë e pëlqejnë %d blogues: