Komisioneri Europian : Jam i bindur se mund të plotësojmë sfidat e emigracionit”

Unë jam i bindur se së bashku mund të përmbushim sfidat e emigracionit. “Evropa”, vazhdon të përballet me presione migratore, por ndryshimi sot krahasuar me dy vjet më parë është i madh. Komisioni Evropian nuk e ka zbuluar këtë çështje tani. Kur Presidenti Juncker mori detyrën, ai krijoi pozitën e Komisionerit të BE për Imigracionin, sepse ai ishte i vetëdijshëm se emigracioni do të ishte përparësia numër një gjatë mandatit tonë. Kam pasur nderin ta marr këtë sfidë dhe që atëherë kemi punuar së bashku për një qasje evropiane për të luftuar imigracionin. Por Libia,” shton ai, “është ndryshe nga Turqia. Veprimi ynë në Mesdheun Qendror duhet të përqëndrohet në shpëtimin e jetës në det, duke u përpjekur të përmirësojë kushtet e mundshme në Libi, duke ndihmuar migrantët që të kthehen në vendet e tyre të origjinës dhe parandalimin e parregullsive dhe të rrezikshme kalimet e Detit. Një pjesë e këtij qëllimi është hapja e rrugëve të sigurta dhe legjitime për refugjatët. Evropa duhet të vazhdojë t’i përgjigjet detyrimeve të saj humanitare dhe të ndihmojë ata që përpiqen t’i shpëtojnë luftës dhe persekutimit. Në korrik, i kërkuam të gjitha vendeve të BE-së të na deklarojnë deri në shtator se sa refugjatë do të ishin të gatshëm të rivendoseshin nga Libia dhe vendet fqinjë vitin e ardhshëm. BE do të vazhdojë të mbështesë këto përpjekje duke ndarë 10,000 € për çdo person të zhvendosur nga një shtet anëtar. Në muajt e ardhshëm, ne do të vazhdojmë të propozojmë ide të reja që mund të ndihmojnë për të gjetur zgjidhje. Ne gjithashtu do të vazhdojmë të shtyjmë për një kompromis të balancuar mbi reformën e legjislacionit të BE-së për azilin. Për Komisionin, ky kompromis duhet të bazohet në solidaritetin e të gjithëve dhe të jetë në interes të Bashkimit Europian në tërësi. Unë jam i sigurt se së bashku mund të plotësojmë sfidat e emigracionit, “përfundon Komisioneri Europian për emigracionin  në artikullin e tij.