Kthehet skllavëria e emigrantëve në Evropë

1521

Bashkimi Evropian ka shënuar rritjen më të madhe të skllevërve nga çdo pjesë e botës në 2017, me pranimin e 100,000 emigrantëve që luajnë një rol të rëndësishëm në këtë, pasi shumë prej tyre janë veçanërisht të ekspozuar ndaj shfrytëzimit.

Rreziku për të punuar pothuajse pa ose pa pagë në fusha të tilla si bujqësia ose ndërtimi është rritur përsëri në rajon, me 20 nga 28 vendet e BE-së që regjistrojnë një numër më të keq sesa ato të 2016 në regjistrin vjetor të analistit britanik  Verisk Maplecroft.

Kriza e imigracionit ka rritur rreziqet e incidenteve të punës në të gjithë Evropën”, thotë Sam Haynes, një analist i të drejtave të njeriut në kompani. Në mbarë botën, 21 milionë njerëz detyrohen të punojnë pa rroga, duke përfshirë shumë fëmijë, në një industri “150 miliardë dollarësh”, sipas Organizatës Ndërkombëtare të Punës (ILO)

Raporti thekson gjithashtu se rreth 21 milionë njerëz janë skllevër, nga ku 5 milionë janë të bllokuar në rrjetet e prostitucionit të paligjshëm dhe 9 milionë janë emigrantë brenda ose jashtë kufijve në kërkim të punës. Me shifrat e Indeksit të Skllavërisë Globale, madhësitë po rriten edhe më tej, dhe njerëzit e bllokuar në rrjetat moderne të skllavërisë llogariten për gjithsej 35.8 milionë burra, gra dhe fëmijë.

Në Evropë, skllevërit modern vlerësohen në 566.200. Sa i përket vendeve të Bashkimit Europian, ato mund të kenë territorin më të ulët të skllavërisë moderne në nivel global, por ende ka njerëz që vuajnë nga rastet e fundit të njohura në industrinë e kanabisit në Irlandë. 65% e viktimave të trafikimit njerëzor janë evropianë, edhe pse vitet e fundit përqindja e jo-evropianëve është rritur ndjeshëm. Trafikimi i paligjshëm i qenieve njerëzore përbën 70% të shfrytëzimit seksual dhe komercial, ndërkohë që puna vlerësohet në 19%. Puna e detyruar, shpesh me “armë” të borxhit, ndodh kryesisht në sektorët e bujqësisë dhe të ndërtimit, si dhe në sektorin e përpunimit të ushqimit. Megjithatë, familjet e jo-evropianëve në skllavërinë e sotme po rriten edhe në shtëpitë e diplomatëve. Është gjithashtu e rëndësishme të përmendet se Turqia ka shfaqur numrin më të lartë absolut të skllavërisë moderne në rajon në Indeksin e saj të fundit të Skllavërisë Botërore. Në të vërtetë, në shtetin fqinj, dasma e fëmijëve janë jashtëzakonisht të larta, siç është puna e detyruar me trafikimin.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: