Merkel: Nëse shohim sa vdesin, do të kuptojmë se sa mund të ruhen me vaksinën

274

Vaksinimi për koronavirusin do të fillojë menjëherë pas Krishtlindjeve dhe Kancelarja Merkel (CDU) shpreson se ky do të jetë një hap i madh përpara në luftimin e pandemisë.

“Nëse shikojmë se sa njerëz po vdesin nga koronavirusi tani, atëherë do të kuptojmë se sa jetë mund të shpëtohet,” tha Kancelarja Merkel në një konferencë për shtyp me Ugur Sahin dhe Ozlem Touretsi, bashkëthemelues të Biontech .

Merkel tha pas takimit: “Sigurisht që ne jemi gjithashtu të lumtur në Gjermani për ditën kur vaksinimi mund të fillojë pas miratimit të vaksinës nga autoritetet evropiane. Vaksinimi fillon pas Krishtlindjeve dhe shpresoj se do të bëhet përparim i rëndësishëm në luftimin e pandemisë.”

Ugur Sahin u zotua se bashkëpunëtorët e tij “do të punojnë në Krishtlindje për të lejuar shpërndarjen e shpejtë” ndërsa vuri në dukje se “përparimi në zhvillimin e vaksinave ishte i mundur vetëm pas një kërkimi të gjatë“.

Bashkëthemeluesi i Biontech gjithashtu shprehu besimin se “ne do të kemi një jetë normale përsëri dimrin e ardhshëm”.

Nëse duam ta kontrollojmë këtë pandemi, na duhet një nivel i lartë i vaksinimit. 60% deri 70% e popullsisë duhet të vaksinohen. “Nuk do të ketë kompromise në testimin e sigurisë dhe efikasitetit të vaksinës,” tha Ministrja Federale e Kërkimit Angela Karlicek (CDU) në një telekonferencë me themeluesit e Biontech dhe bëri thirrje për një të Biontech dhe kompanisë amerikane Pfizer.

Pas miratimit të vaksinës nga Agjencia Evropiane e Barnave (EMA), e cila pritet të hënën, Komisioni Evropian duhet të japë dritën jeshile në 23 Dhjetor. Pas kësaj, tufat e vaksinave do të testohen në Gjermani nga Instituti Paul Ehrlich, përpara se vaksinimi në të gjithë BE-në të fillojë më në fund në 27 Dhjetor.