Mesazhi i Tsiprës për Ramën: Respektimi i të drejtave të minoritetit grek kriteri për kursin e pranimit në BE të Shqipërisë

345

Edhe sot kryeministri grek Tsipras i ka bërë të qartë kryeministrit Rama se kriteri kryesor i pranimit të Shqipërisë në BE, janë të drejtat e minoritetit grek në Shqipëri

Në një takim të mbajtur në margjinat e “Iniciativës 17 + 1” në Dubrovnik, të Kroacisë Z. Tsipras e bëri të qartë se kriteri qendror për fillimin e rrugës së pranimit në BE është të drejtat e pakicës greke.

Takimi i planifikuar i Alexis Tsipras me homologun e tij shqiptar, Edi  Rama, është në proces. Pas takimit, dy kryeministrat do të marrin pjesë në takimin plenar të Iniciativës 16 + 1, e cila do të përfundojë me pranimin zyrtar të Greqisë.

Reformat e nevojshme për fillimin e kursit të pranimit të Shqipërisë në BE dhe bashkëpunimi dypalësh, me theks në sektorin ekonomik, kanë qenë në qendër të takimit të kryeministrit Alexis Tsipras me homologun e tij shqiptar Edi Rama.

Mediat greke gjithashtu theksojnë se zoti. Tsipras dhe Rama diskutuan qëndrimet e qarta të BE mbi të drejtat e pronësisë së pakicave në Shqipëri dhe ligjin e vetërcaktimit që është pjesë e Aktit të Pakicave. Në këtë kontekst, z. Tsipras theksoi si një hap pozitiv në vendimin e ri ministror të Shqipërisë për pronën e qytetarëve që nuk kanë tituj të titullit dhe theksoi se çështja ishte zbatimi i saj.

Po gjithashtu sipas mediave  greke vendimi ministror gjithashtu do të publikohet në gazetën qeveritare në ditët e ardhshme, siç ka premtuar Edi Rama. Gjithashtu, zoti Rama, siç është vërejtur është zotuar të bëjë gjithçka për të respektuar rregullat e BE-së mbi të drejtat pronësore, me respekt absolut për ata që kanë certifikata…

Udhëheqësit e 16 vendeve të Evropës Qendrore, Lindore dhe Juglindore (Bullgaria, Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Maqedonia Veriore, Rumania, Sllovakia, Sllovenia, Serbia, Hungaria, Kroacia, Mali i Zi, ) dhe Republikës Popullore të Kinës. Është vërejtur se nga 16 vendet, 11 janë shtete anëtare të BE-së. Iniciativa do të zgjerohet me pjesëmarrjen e Greqisë dhe prandaj do të quhet “Iniciativa 17 + 1”.

Ky bashkëpunim transnacional zhvillohet një herë në vit në nivel të kryeministrave të qeverisë.