Mos ndoshta alienet jetojnë shumë më afër nga sa ne mendojmë?

Shkencë

Planetet si hëna e Saturni ose Plutoni mund të jenë mjediset ku ata mund të zhvillojnë jetën, kjo sipastë disa të dhënave të një analize te re.

Një hap më afër zbulimin të jetës jashtëtokësore janë tani shkencëtarët, duke kërkuar për shenja të trupave jashtë planetit tonë.  Analiza e re  përshkruan në detaje që mund të zhvillojë jetën në univers dhe rezultatet tregojnë se kjo do të jetë e mundshme në planetet shumë më afër Tokës se sa është menduar deri më tani.

Shkencëtarët analizuan një proces natyror radioaktiv që prish komponentët e ujit në planetë dhe mbështet mikrobet. Rezultatet treguan se jeta jashtëtokësore mund të ekzistojë në shumë botëe, duke përfshirë edhe në Enceladus, hëna e Saturnit, është në Evropë ku është hëna e Jupiterit, në Pluton dhe hëna e saj në planetin Charon, apo në nano-planet Ceres. Studimi i bërë në Universitetin e Teksasit në San Antonio, me ndihmën e Institutit të Kërkimeve Jugperëndimore, i cili ka riprodhuar radiolysis, siç është thënë në procesin shpërbërjen e ujit në përbërësit e tij. Gjatë radioaktivitetit të lëshuar nga thelbi i planeteve shkëmbore bashkohet me ujin në hidrogjen, e cila mund të mbështesin rritjen e mikrobeve. Akoma edhe në Tokë, komunitetet e ndryshme microbiale që jetojnë vetëm me hidrogjen në rrethana të jashtëzakonshme, të tilla si e lokalizuar në dy milje të thellë në minierë ari në Afrikës së Jugut. Kur radiolysis ka lëshuar dhe oksigjen, diçka ku shkencëtarët i çon në përfundimin kryesorë se ndërveprii me minerale, mund të jetë një “ushqim” për organizmat e huaj.