Mungesa e ujit vrau mamuthët e fundit

Kuriozitete

zhdukja e mamutheve

Kjo sipas përfundimit të një studimi të ri shkencor ndërkombëtar. Ndërsa qytetërimi Minoan e Kretës sapo ishte dukur, kur mamuthët leshtë të fundit po zhdukeshin në ishullin e Shën Palit në Alaskë për shkak të mungesës së ujit të freskët të pijshëm.

Kështu përfundon një hulumtim i ri shkencor ndërkombëtar, sipas të cilit zhdukja e gjigantëve me flokë ka ndodhur para 5600 vjetësh, rreth 5000 vjet më vonë, pasi ata ishin zhdukur me “vëllezërit” e kontinenteve. Ishulli i Shën Palit është rreth 600 km në veri të Ishujt Aleutian dhe formoi fillimisht pjesë e “urë” të tokës së mbuluar të Beringut, para se ujërat të rritin lartësinë pas ngrohjes graduale nga shkrirja e akullit gjatë periudhës së fundit akullnajore . Përveç mamuthëve gjigandë, të vetmet kafshë të tjera të mëdha të bllokuar në ishull në kohët parahistorike, ishin dhelprat arktike, ndërsa ariu u shfaq 4.000 vjet më parë.

Studiuesit, të udhëhequr nga Profesor i Gjeoshkencave Russell Graham i Universitetit të Pensilvanisë, që publikuan  në revistën e Akademisë Kombëtare të Shkencave (PNAS), kanë përdorur metoda të ndryshme për të analizuar një shumëllojshmëri të të dhënave për jetën dhe fundin e mamuthëve. Analiza e mostrave të ADN-së nga puset në sedimentet e liqenit treguan praninë e mamuthët në ishullin e Shën Palit deri në 5650 vjet më parë (me një diferencë të gabimit prej plus / minus 80 vjet). Pastaj zhduket çdo gjurmë gjenetike të mamuthëve vigan.

Ky ishull u krijua para 13.500-14.700 vjetëve, por vazhdimisht vjen duke u pakësuar si rezultat i ujërave në rritje dhe tani zë një sipërfaqe prej 110 kilometra katrorë. Sa më shumë që zvogëlohej ishulli, aq më e vështirë ishte për një mamuth për të jetuar në të dhe për të gjetur ujë për të pirë, si dhe liqenet e ujërave të ëmbla zhduken njëra pas tjetrës, një problem që ballafaqohen me elefantët e sotme për shkak të ndryshimit të klimës.nevojat e ujit për mamuthin ishui shumë të mëdha, si “kushërinjtë” e tanishme të tyre, elefantët që kanë nevojë për 70 -200 litra në ditë.